Boktips nr 1.

Välkommen till himlen av Fannie Flagg.

Den gamla damen E. klättrar upp i sitt fikonträd för att plocka ner fikon som hon skall lägga in och ge bort till någon hon uppskattar. Hon har många vänner eftersom hon finner något fint och trevligt hos de allra flesta människor omkring sig. Hon har verkligen förmågan att se positivt på sina grannar och bekanta. Uppe i trädet råkar hon stöta till ett getingbo och blir stucken. Hon ramlar ner och på sjukhuset dör hon trots personalens ansträngningar. Hennes systerdotter, som beskrivs som den mest hysteriska människa man kan tänka sig börjar planera begravningen och sörjer sin moster ärligt.
Vi får följa E. när hon träffar sin skapare, som inte alls är den hon tror. De har ett mycket givande samtal och E blir så glad när hon också får möta skaparens hustru. Samtalen är inte givande bara för E. Det är inte utan att E blir besviken när Skaparen säger att hon skall tillbaka till jorden och till sina släktingar en tid till innan hon för gott får träffa sin sedan länge döde man.

Detta låter jättekonstigt, men det är en av de finaste berättelser jag läst. Den är varm och finstämd. den bara flödar av kloka och eftertänksamma tankar och det känns inte det minsta otroligt. Författarinnans språk är enkelt och helt underbart. Det är en lättläst bok, som lämnar en saknad efter sig när man hunnit till sista sidan.
När jag tagit farväl av E. tänkte jag att "Ja, så är det alldeles säkert. Ingenting att oroa sig över."

Så ljuvlig bok av författarinnan till Stekta gröna tomater på Whistlestop Café. Läs den!    (2/4 09)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0