27 december

Snöstorm ute halva dagen. Jag var inne efter en lång sovmorgon och förberedde mat för veckan som kommer med gäster. I morgon kommer Johan med sin familj och på onsdag kommer Magnus tillbaka med de sina. Jag vill inte laga så mycket mat - utan mera umgås - därför blev det matlagning idag istället. Känns skönt!
Några bilder från igår när vi hade kärt besök:Nu skall jag lägga mig och sova. I morgon kommer tre goa vildingar, som behöver min ork. God natt.

Annandagen

En mycket lugn dag har bara runnit förbi. Jag sov länge, tittade litet på TV medan morgonkaffet smakade bra. En promenad i minus 16 grader och blåst var inte direkt njutbart, men ändå skönt att komma ut och få syre i lungorna. I väntan på Petter, Maria, Lukas och Olle som skall komma och ha litet jul med oss, fixade jag med bilder från julafton och juldagen.

Magnus, Pernilla, Jon och Isak kom mitt på julafton efter Magnus´jour. Tomten dök upp precis lagom och kvällen förflöt med glädje och skratt. Barnen är helt otroligt duktiga på att lyssna på vad mor och far säger. De klarade att vänta på sin tur när vi gick varvet runt och öppnade klappar! Jon hann till och med bli glad och tacka för varje grej han fick. Otroligt för en sexåring. Isak knappt två och ett halvt väntade också!!!

 

På juldagen var vi på kaffekalas på Näset hos Elsa och Göte med ett helt berg av goda - och vackra! - kakor som vanligt. Underbart! Tack snälla Ni. Det var skönt med sparkturen hem efter alla kalorier. Visserligen försvann väl bara en halv kaka men...

På kvällen styrde Magnus och hans gäng mot Lycksele igen. Han skall ha jour nu i ett dygn och sedan skall de umgås med vänner till på onsdag, då de dyker upp igen för att fira nyår med oss och Johan, Malin, Hjalmar, Hilde och Hanna. Tänk att ha det så beviljat att ha två av tre barn med familjer omkring sig en sådan helg! Vi känner oss rika, Gunnar och jag.

Här kommer litet bilder.

 
Julafton 2009

NU skall jag skriva. I natt hade jag fått ihop en hel del och så plötsligt försvann allt och jag fick inte tillbaka det! Ni kan säkert gissa att jag inte orkade en gång till utan kojade.

Ja, jag tänker i alla fall inte öppna ett Fantastiskt Fik nr 2. Mina syltsnittar blev som de blev. Visst de smakar bra, men...  Jag gjorde degen och rullade ut dem till längder, lade dem på plåten och skjutsade in dem i ugnen.
1. Hade nog fått i litet för mycket mjöl, för de bredde inte ut sig som de på Näset.
2. Aha! Ett ljus gick upp när jag stod där med färdiggräddade "kakor". Skulle så klart gjort rännan i mitten och lagt på sylten INNAN gräddningen!
3. Skar längorna till snittar, gjorde en liten grop i varje, duttade i sylt och satte in dem i ugnen tre minuter till.
4. Lät dem kallna och hällde på glasyren. OK då...
Så var det dags för en ny omgång drömmar. Min förra (receptet ur Sju sorters kakor) blev goda men svåra att tugga. De passar bäst att doppa LÄNGE. Jag gjorde degen, som skulle vara lös. Gjorde en provkaka som blev jättefin. Så var det dags för de andra. Men det är så här att jag tycker att alla är så snåla på storleken på sina kakor. man hinner ju knappt känna vad de smakar. Mina BLEV rejält stora. Bra tycker jag, eller?
De smakar också bra och är möra så att de ramlar isär när man tar i dem.
Efter kakorna gjorde jag vetelängder. Det är jag bättre på. Skulle nog kunna bjuda på dem.

I morse åt vi frukost på tu man hand. Gröt och tunnbröd med skinkan på. Gud så gott det är!
Nu gräddas en omgång brödbullar och efter det skall en mjukpepparkaka in som avslutning. Resten av köksarbetet är Gunnars jobb: grönkålssoppa med frikadeller, julkorv med vitsås, Köttbullar, honungsglacerade revbensspjäll á la Ernst och hemgravad röding från Borga.

Med detta önskar vi Er alla en riktigt fin och lugn jul. Ta vara på allt positivt och njut av det. Vi hörs efter juldagarna.

 


Fredag 18 december

Det känns att jag varit i skolan hela veckan. Ikväll orkade jag inte baka kakor! Jag tappade litet lusten också, när drömmarna igår blev för hårda. Jag skall konsultera svägerskan på Fantastiska Fiket i morgon. Hon vet säkert vad jag gjort för fel... Idag blev jag bjuden på en fin överraskning av vaktmästare Herman. Han hade satt ihop en sorts tackfilm, som han visade med datorn och kanonen. Superkul. dessutom fick jag gammal skolplansch och en säkerhet nu när jag skall åka skidor så mycket. Kolla här. Tack Herman! Uppskattas verkligen!!
När jag kom hem efter litet julklappsköp i Hoting slocknade jag i stolen framför TV´n och något program jag av naturliga skäl inte har en aning om. Har plockat litet, sett mera TV, plockat litet till och sett på Ernst. I år skall jag göra julstämning på bron. Han gav mig inspiration.

 

Nu är det bara -15 grader. I morse när jag körde till Dorotea pendlade det mellan -28 och -30. I morgon kanske vi får litet snö igen. Då skall jag ta en promenad ner till Fantastiska Fiket direkt efter skidskyttet. SKÖNT att kunna gå en promenad igen. Nu skall jag krypa isäng.

God natt.


Onsdag 16 december

Denna dagen har också varit bra, förutom att jag höll på att somna på hemvägen när det bara var ett par kilometer kvar till garaget... Mitt huvud blir så slut av allt ljud i skolan. Har kanske vant mig av med det litet. Hörapparaterna tar in ALLT. Det är en nackdel - men de är i alla fall toppen. Utan dem skulle jag inte kunna umgås med någon!

Klassen med 8åringar lika härliga idag. Vi målade med vattenfärger hela förmiddagen medan vi lyssnade på lugn, fin julmusik. Så nära perfekt samvaro man kan komma. På lunch fick vi JULBORD i matan. Det är lika fantastiskt varje år och jag tror alltid att det är sista gången. I år hade jag ju tur som fick vikariera just denna veckan: köttbullar, prinskorv, skinka, mimosasallad, mesefile, rödbetssallad, äpplemos, rökt kött, rostbiff, lax, tre sorters sill, grönsaker, godis och mer som jag inte minns. Alla barn älskar detta och det är så roligt att se dem visa sin uppskattning.

När jag kom hem blev det min bästa middagsmat. Gunnar hade stekt älgkalvlever. Han gör det så otroligt bra.Så en stund vid TVn och efter det bakade jag en första kaksort, knäckkakor. Vi är inga kakmonster, men några sorter måste finnas att bjuda på i alla fall. De kallnar nu medan jag skriver och berättar. Nu skall de i burk och jag i säng.

God natt!


Tisdag 15 december

En toppendag! Jag har vikarierat i en tvåa idag och haft jättetrevligt. Goa åttaåringar som hjälper sin vikarie tillrätta i klassens regler och arbetsgång. Ingen testning av mitt tålamod, naturlig nyfikenhet och barns inneboende hänsynsfullhet när jag berättade om mina hörapparater och att jag blir trött fortare än andra på grund av det. Jag ser verkligen fram emot morgondagen tillsammans med dem. Härligt att kunna känna så alldeles i slutet av sin lärargärning. Jag har det beviljat.

Igår på affären träffade jag en gammal kollega och vän Christina Burman, som bor på Fjällsjösidan och arbetar tillfälligt i Hoting. Vi stannade och pratade om gamla tider när vi satte upp teaterföreställningar i mina mellanstadie-

klasser tillsammans. Hon var den dramatiskt duktiga och jag hjälpte till med texter och idèer. Vad vi hade roligt tillsammans med våra elever! Och de blev kreativa, modiga och duktiga på att uttrycka sig. Jag tror fortfarande att det vi gjorde utvecklade deras intresse för lärande mer än alla övningsböcker i världen. Jag vet nu efter alla år som lärare - 40 st !!!!!!! - att har man roligt lär man sig mera och utvecklas ens vilja och nyfikenhet på mer kunskap positivt. Vi pratade där vid tidningshyllan så att tårarna kom i ögonen på oss båda. TACK Christina för fina minnen!

Ikväll har jag varit på lärarfest med pirattema. SÅÅÅÅÅÅÅ kul! Alla hade klätt ut sig fantasifullt och vi letade skatter, tävlade på kul och åt jättegott litet julbord. Ni kollegor som arrangerat har hjort det jättebra. Skrattmusklerna i kinder och mage fick sig en rejäl omgång och jag är säker på att jag somnar med ett leende ikväll.

Här kommer bilder från vår stuga i Borga från förra veckan.

Det snöar fortfarande. God natt.


LuciasöndagenNu var det länge sedan jag skrev här. Det har sina orsaker, men bara trvliga sådana. Direkt efter mjukbrödsbaket åkte vi till Borga för att Gunnar skulle få lacka golven och jag göra klart min del av UTSTÄLLNINGEN PÅ BORGAGÅRDEN. Det tog tid, för alla tavlorna var inte klara och glasen inte ditsatta. Men i sista momangen hängde jag och det blev jättebra! Kari hade gjort ett superbra jobb med rekvisitan. Hoppas nu att folk uppskattar vårt arbete och - att vi får sålt mycket. Nästa projekt efter Borgagården blir en utställning i folktätare område. Vi har några spännande erbjudanden på gång!

Onsdag till söndag förra veckan var jag i Ås. Några bilder därifrån.Så blev det Lycksele tillsammans med Gunnar. Han skulle tillsammans med Magnus lägga in nya bänkskivor i deras hus och vi skulle umgås och baka pepparkakor och lussekatter.och...

Det finns mera bilder att se, men jag orkar inte längre. Kommer mera framöver. I morgon skall jag upp tidigt, för jag skall vikariera på Strandenskolan. hela veckan blir det jobb.
Jag hör av mig i morgon.

God natt.Måndag 7 december

Tillbaka igen. Efter härliga dagar med barnen i Ås, hemkomst kl 23.30 igår och tunnbrödsbakning idag i fem timmar - 110 kakor! - är jag trött! I morgon kör vi upp till Borga för att göra klart utställningen. Mina tavlor är inte klara, men jag fortsätter i morgon bitti. Nu kojar jag och skriver mera i morgon kväll.

God natt!

RSS 2.0