Sista augusti

Så var då höstmånaden här. Kvällarna är mörka och luften klar. Denna hösten blir helt annorlunda än tidigare år. Inget arbete att gå till, många timmar att sitta stilla och VÄNTAN på att få bli vandringsbra. Det skall bli härligt!
Bara en sak kvar att göra i augusti - betala räkningarna... det skall jag göra när detta är avklarat.

Det blev förunderligt tyst i huset klockan halv fem idag. Då åkte Johan och barnen. Luften gick ur Gunnar och mig och vi slocknade på var sitt ställe en timma. Det är tomt utan våra pojkar och småbarn. Magnus och Jon åkte redan igår. Magnus skulle ju arbeta idag. TACK Magnus för en jättetrevlig helg. Du är en bra schef som Hilde sa och så fin med barnen. Vi längtar efter er alla.

I morgon skall Gunnar iväg över dagen och konsulta igen. Då skall jag plocka litet här hemma och försöka klara att få in litet grejor i garderoberna i andra våning. Alla steg tar längre tid nu. Så skall jag sova länge! vakna och förvirrat undra varför inte det kommer fem barn med tio sagoböcker och klättrar upp till mig klockan sju. Det är tur att min säng är 120 cm!!! Det har varit trångt ändå, och ni skall veta att det är ett konststycke att kunna läsa om Kapten Snorfinger så att alla fem kan se alla bilder samtidigt. Det känns inte kul att veta att det kanske är veckor innan jag får se dem igen.
Men innan Johan åkte lade han ett par timmar på att röja sly runt hällan och ta ner ett par träd, som vi önskat livet ur länge! Gode värld vad fint det blev! Gunnar och barnen körde bort riset med fyrhjulingen. Jag vet inte vem som hade roligast. Det blev så öppet och rent. Vi skall försöka hinna få bort litet mera av den två-tremeterhöga slyn innan vintern.
Nu skall jag betala räkningar. God natt.Söndag 30 augusti


Det var ett par dagar sedan sist. Nej, jag har inte varit bortrest denna gången, bara haft huset fullt med folk. Magnus och Johan har varit här med sina fyra kusiner. Det har varit fullt upp med legobyggande, sagoläsning, vinbärsplockande med medföljande pajbakning, grillning på hälla och fylla vattenpistolerna. Mitt i detta har vi plockat och rensat och syltat lingon. Det står nog ca 40 liter sylt under trappen nu. Känns skönt inför vintern.

Jo GOE, så här var det med lingonsylten: ungefär så här mycket lingonsylt stod i sin kastrull på avsvalning längst ut på den kalla vedspisen. Jag uppmärksammade inte den utan tryckte till ställningen med tomma (tack och lov!) bakplåtar för att få plats med en bytta innanför. Det resulterade i en kaskad av sylt över köksgolvet, ner i springorna mellan brädorna och över halva trasmattan. Det gick väldigt lugnt till att sleva upp det och skura golvet. Det var ju jag själv som hade gjort det... Men, synd på så rara lingon!

I torsdags var jag en av mina återstående dagar på skolan. Det var en trevlig dag, men jag har för ont i min höft för att jag skall kunna göra nytta ordentligt. Det kan inte bli mera jobb innan den är bra nu. Skall ringa på måndag och tjata om att få veta när.
Just nu är det tyst och lugnt. Hanna sover ute i vagnen en timma till... Johan, Gunnar, JP och barnen är i lingonskog och Magnus och Jon har åkt hem. Nu blir det diskning och dammsugning och vila en liten stund innan middagsfixande.
Hörs en annan dag.

25 augusti - fågeljaktstart
Det har varit en lång dag med mycket stå på benen och gå runt här hemma. Det känns så här på kvällen även om det bara är korta stycken jag har förflyttat mig varje gång. Jag längtar alldeles ruskigt efter att få fixat min höft så att det går att röra sig som vanligt igen. Ni kan inte ana vad jag skall gå sedan! och åka skidor! och cykla!

Nu skall jag bara gå upp till min säng och fortsätta med boken. God natt!

Måndag 24 augusti

Idag börjar eleverna i skolan. Jag var där en liten stund och hälsade på för att få veta vad jag skall göra på torsdag. Skall hoppa in på bilden och jobba med olika klasser i starten av KONSTSTIGEN. Det skall bli kul. Mitt ben är ju botten, men Kattis har lovat att jag skall få vara i bildsalen, så att jag slipper gå så mycket. Jag får väl proppa i mig maxdos av tabletter också så att jag kan hålla humöret i schack.
Detta är ju resultatet av min idé som poppade upp efter att vi gått i Konstparken i Umeå med min gamla elev Lena Sandström som guide. Det var som upplagt för att passa alla åldrar från 6 år till 16. Resultatet av mitt samtal med Kattis Öhlund som är bildlärare på Strandenskolan blev att fler intresserade sig och detta året skall alla elever arbeta med att skapa det som sedan skall placeras på speciella platser efter stigen runt Bergvattensjön. Allt skall vara klart i maj då vi hoppas kunna ha stor invigning.

det kändes inte alls fel att komma in på skolan - och inte heller fel att gå hem. Jag tror att jag kommer att klara detta jättebra: att vara pensionär. I morgon skall det bli lingonrensning och brödbakning och jag skall hinna dricka kaffe ute i solen tillsammans med min nya bok Den samvetslöse av John Grisham. Spännande från början...

Vackra bilder av lingonen som skall bli härlig geleig sylt att ha i vinter. Dessa 10 liter är bara de första. Vi behöver nog 50.Nu släcker jag ner för ikväll. Hoppas att Du mår bättre från förkylningen Anna-Erika, att Ni får sova skapligt i natt Gunnel och Björn, att Du kanske kan komma och få en kopp i morgon Elsa, att Du fick varmt och skönt i stugan innan Du kojade JP, att Du ber Ida att skicka upp en bild på lilltösen så fort hon orkar Elvy, att Ni mår bra alla tre Malin och LG, att Ni som jag inte skrivit här också får en bra natt och en bra dag i morgon.

Lördag 22 augusti

G R A T U L E R A R    G R A T U L E R A R   G R A T U L E R A R  så jättemycket från oss här i Bellvik!

I morse föddes en liten flicka på Mölndals lasarett. Hennes mormor, min goda vän Elvy ringde mig efter 20 minuter. Hon och storebror Elias var stolta och glada. Gunnar och jag skickar våra varma tankar till mamma Ida och pappa Anders.
Jag förstår att Ni njuter nu. Vi är så glada för Er skull. Nu är Ni dubbelt så rika som förut!Jag kom hem till Bellvik i går kväll och har suttit stilla nästan hela dagen framför VM i Berlin. Det är kul att se alla skickliga idrottare som kämpar så och gör sitt bästa. Regnet har stått som spön i backen. jag till och med vaknade i natt av att det smattrade mot plåttaket. Det var riktigt skönt att konstatera att jag var inne i värmen - och krypa längre ner under täcket.
Nu har jag summerat de sista dagarna av bildskörd. Denna gången skall ett porträtt av Isak in under mina bästa bilder.
Så kommer också ett kollage som är från  besöket hos Petters familj i Vilhelmina och från Jons förskola i Lycksele.

Gunnar har gått och lagt sig. Det är alldeles tyst i huset och utanför är mörkret höstsvart. Jag skall se om jag orkar börja en bit på någon bok ikväll. Jag har ju sovit rätt mycket framför TVn...


God natt på Er alla !

Tisdag 18 augusti

Jon sitter på köksgolvet och bygger lego. Jag steker plättar som vi skall ta med och bjuda Mimman och Olle på i eftermiddag. Alldeles nyss åt han upp sina två egenhändigt fiskade abborrar. Det slank ner som hejsan. Tala om livskvalitet! (Nästan värt att betala skatt för Ulf... MEN vi har ju valt ställe att bo på! Ni är välkomna! I år har vi haft inflyttning till byn: En skolchef med medföljande socialass. förra året kom en smed och det ryktas om ett konstnärspar som tröttnat på Sthlm! Vi välkomnar Er också - tänk vad kul vi skulle ha!!!)

I går var vi på Näset och Jon stretade med gräsklipparen. Han var jättelycklig och så duktig. Elsa till och med gav honom lön. Den skall han ta hem och visa pappa och mamma! Idag skulle JP och han fortsätta att klippa med traktorn - och så kom det regn! Men snälla JP kom nu och tog med Jon på en liten tur på fyrhjulingen. Lycka!

Om ett litet tag drar vi till kusin Olle i Vilhelmina. det är också lycka!Ha det så bra alla Ni där ute och var rädda om Er!

Söndag 15 augusti

Inte många ord i kväll. Vi har fullt upp med Jon som kommit och skall bo hos oss några dagar. Mamma Pernilla börjar läsåret i morgon och Magnus jobbar också. Trist att vara på fritids hela dagarna, så det blev fritids i Bellvik istället...

Gunnar och jag åkte ner på Näset för att hämta Jon som åkt med JP för att fiska litet och för att hälsa på Elsa och kolla läget. Där var det bra och vi fick te och tunnbrödsmörgås till Jons stora förtjusning. Han åt så att Elsa sken som en sol.
Nu är vi tillbaka hos oss och skall strax koja efter en fin helg. Hoppas att det är bra väder i morgon så att vi kan äta frukost på däcket i sol...

Här är bilder från Jons fiskelycka och från sjöturen i Åsele. Njut.


Och bilderna från Åsele

TACK igen GUNNEL och BJÖRN !

Fredag 14 augusti

Två små Granberget/Stockholmsbarn kom och for med Gunnar ut på Bellvikssjön idag. Det var blåsigt, kallt, regnskurar men det verkade inte bekomma dem! Lyckliga tog de med några pluttiga små abborrar och åt dem fileade och stekta på kvällen. Härliga föräldrar Anna-Karin och Tobias som väcker barnens intresse för att vara ute på det sättet. Vi beundrar Er! Alva och Olle kommer helt säkert att vilja fiska fler gånger. Ni är alltid välkomna till oss!
Agneta och jag plockade ner litet röda vinbär. Tack för hjälpen!

De senaste dagarna har annars varit bara vanliga för mig. Gunnar är i snickarboa med fönsterna och fixar dem inför vintern. Igår var han och Jan-Peter uppe på Strandberget och lade plåt på taket. Ett superjobb är gjort. TACK JP!!!

Nu skall jag koja. I morgon skall vi till Gunnel och Björn i Åsele och åka flotte. Jag ser jättemycket fram mot det. Rapport följer.

God natt.


Tisdag 11 augusti

Heldagsregn. Jag tycker att det har varit skönt faktiskt (nu är jag så där otrevligt positiv igen...) för jag fick lust att baka bröd och gjorde mycket att lägga i frysboxen. Känns bra inför besök av älgjägare och ungar.
Gunnar har varit i snickarboa och pysslat med ramar och annat. En grävskopa har varit på baksidan lagårn och grävt undan jord som förflyttat sig mot byggnaden. Nu har det blivit bättre möjlighet till tork och det håller kanske några år till.

Igår tillbringade vi några timmar mellan handlartur till Dorotea och åskvädret på kvällen med att jobba med faster Astas runda bord nere vid sjön. Avlutning på gång. Det var nog Gunnar som fick göra det mesta - mitt ben gör bara ont. Men jag var med och hejade på med glada tillrop och talade om för honom hur duktig han var... Under färgen kom det fram ett mörkbrunt ekbord! Antagligen en del av farfars ekmöbel där den höga byrån med chokladbitar i var den jag minns mest.
Det skall bli roligt att vitlasera det och ha det i köket.Ikväll har vi haft en trevlig stund vid middagsbordet här hos oss tillsammans med Ann-Katrin och JP. Jättekul att ha er som vänner. Vi skall äta middag tillsammans oftare. När det inte är semester också!

JAG HAR FÅTT ORDNING PÅ BILDPROGRAMMET !!! (Hoppas jag... Håll tummen att det fungerar nu också!) Här kommer en kavalkad vad som hänt oss sedan programmet la av:
1. En tur till Lycksele för att träffa Magnus familj och hjälpa till litet.
2. En kväll till Borga med Agneta och Einar för att fiska några timmar och må gott.
3. Varmaste dagen på Bellvikssjön.
4. Lukas och Petter med på grillmiddag på Näset.

Nu går jag till sängs med Madame Terror och Jan Guillou... God natt.
Söndag 9 augusti

Har inte kommit mig iväg till datadoktorn ännu, så det får bli enstaka bilder istället för collage. De senaste dagarna har varit hektiska!!! med blåbärsplock med medföljande rensning, båtturer och besök av Petter och Lukas (veden är nu inkastad. Tack för det! och takpannan ditlagd på stugan nere. Tack för det!)  och av Magnus och "svågern" Rickard på väg till och från en fiskehelg. Dessutom har vi rensat bland alla våra grejor och fyllt i grovkontainern, sorterat i huset nere och varit på middag hos Elsa och Göte - igen. Vi måste nog börja betala inackorderingsavgift på Näset snart!

Idag tog vi en kort tur över Bellvikssjön mellan åskskurarna med de två små sälar som bott hos farmor Elsa och farfar Göte i helgen. Vi hade en jättetrevlig stund. Ni är så goa barn både Lovisa och Norton. Hoppas att vi kan ha utflykt tillsammans någon mer gång innan sommaren är slut.

Lördag 1 augusti

HJÄLP! Jag kan inte få min Picasa (programmet där jag gör bildcollagen) att fungera. Det bara stänger av sig efter att ha talat om för mig att det har blivit ett fel vid inläsning... Jag är bet utan det programmet. Det är dags att söka upp Bernt för att få hjälp. Får bli i veckan. Alltså kommer det att vara tyst från ingridibellvik ett tag.

Tre dagar denna veckan har jag varit i Ås och gosat med Hjalmar, Hilde och Hanna. Vi upprepade förra årets succé på jordgubbslandet på Rödön. Eftersom mor och far hade annat för sig åkte Hjalmar, Hilde och jag ensamma. Hade otur och hamnade i en åskskur, men barnen var jätteduktiga och väntade en stund ensamma i bilen medan jag plockade färdigt. De är underbart sällskap - en 5- och en 3-åring! Till slut skrattade hela plockarstyrkan åt fajmoj och hennes sällskap. Rolig stund trots slut i benet efteråt.

Gunnar gav sig ut och plockade 8-9 liter blåbär i eftermiddag och vi har nyss rensat klart. Massa antioxidanter inför höstens influensaangrepp! Tack och lov hade Elsa lagat middag och vi tackade som vanligt JA. Underbart god fläskstek!

Nu skall jag läsa några rader i Guillous bok Men inte om det gäller din dotter innan jag somnar. Vi hörs om en vecka ungefär.
RSS 2.0