Pingstdagen 31 maj

Idag har varit en skön solardag. Tur att det blåste så att vi inte smälte bort.
Efter en sen tvåtimmarsfrukost och Elias sovtid var det dags att äta lunch...  Hör hur bra vi har det. Kari och Hans kom förbi på vägen till Sundsvall och gav hundarna var sin promenad. Underbart bussigt. När de åkt körde vi till Ulla och Kjell för att fika världens godaste rabarberpaj.

Här kommer Elias hälsning till pappa 100 mil borta:

Snart slut på maj.Fotboll i Vilhelmina mellan Inter och Milan. Oavgjort!

Efter en regnig förmiddag satte vi oss i bilen och körde till Vilhelmina. Olle skulle spela match och vi skulle se den och handla på Tallen. Det är alltid kul att träffa Petter och hans pojkar. Tyvärr var Mimman på arbetet och slutade inte förrän sent. Vi åt snabbt mina medhavda biffar och så bar det av till matchen.Laget Inter bestod av 6 till 8åringar. De spelade jättebra och hade ivrigt påhejande föräldrar och kompisar runt omkring. Det är skönt med vuxna som inte blir FÖR engagerade och skriker så att barnen tror att de MÅSTE vinna.

När tränaren ,den första gången de tränade, frågade: - Vad är det viktigaste i fotbollen? fick han till svar
Att man är goda vänner.  (Det rätta svaret var - Göra mål...)

Visst är barn kloka?! Vi har mycket att lära av dem.

Lukas är så härlig med sin lillebror. Han är en bra förebild och ett bra stöd. Jag är så glad att vi har er Mimman, Petter, Lukas och Olle. Jag längtar redan till examensdagen då vi skall ha sommarlovstårta och golunch på altanen.


26 maj - en regndag som omväxling.


De senaste dagarna. 25 maj.

Det har varit dagar med mycket innehåll!

Först all packning inför Gunnars, Mgnus och Johans Canadresa, så avfärden till Ramsele för att hämta Johan, skicka iväg resenärerna och installeras som barnvakt eftersom Malin skulle på skoljubileum i dagarnaa två.
Mormor Sigrid, morfar Henry och jag var trebarnsföräldrar och allt gick bra. Men visst känns det att man inte är 35 längre, att höften hindrar och att hörapparaterna tar in för mycket ljud... Men samvaron med de tre underbara barnen ger mycket och kompenserar tröttheten. Goa Hildearmar runt halsen, en blöt Hannapuss och -Jag älskar dig farmor, från Hjalmar är lön nog.Jag kom hem till Bellvik och såg upp mot skogen och lägdkanten där Arko, vår jämthund sedan sju år tillbaka finns nu.Så var det Arkos död när ingen av oss var hemma. Det kändes  så tufft. Tack och lov att Kari och Hans fanns för Arko och för oss. Och tack och lov att du finns Jan-Peter! Hur mycket tack som helst till er tre! Det är ovärderligt att ha vänner som ni. Ni hjälper oss praktiskt och vi känner att ni engagerar er för att ni bryr er om oss. Jag hoppas att vi kan finnas till för er på samma sätt någon gång. Vi tycker så mycket om er.

Medan tårarna rinner tänker jag på femåringen Hjalmars kloka ord medan han klappade mig på kinden och såg så allvarlig ut:

-Farmor, tror inte du att Arko är i hundhimlen nu? Där tror jag att han jagar älg hela tiden.  


Adjö ArkoArko - du fattas oss.

Arko är borta.Arko dog natten till lördag 23 maj 2009.

Magnus och Gunnar var på Arlanda för att kliva på planet till Canada när Kari ringde och gav beskedet. Hon och Hans hade gjort allt de kunde under kvällen innan, när han började se dålig ut. De ringde veterinärer och gick sakta med honom, men förloppet var så snabbt. Under morgontimmarna lämnade han oss. Vi saknar dig Arko och hoppas att du får jaga mycket älg i din hundhimmel. Det är svårt att se din tomma bur.

17 maj - söndag
Jag har nyss lagt våra tre små busungar. De är otroligt lätta att få att komma till ro. Jag gruvar inte för kvällarna när Malin skall på jubileum i Sollefteå. Nog skall Sigrid, Henry och jag klara gänget i två kvällar och en dag! Efter det följer jag med Malin till Ås på måndag för att köra tillbaka hem på tisdag morgon. Då kommer Elvy, Ida och Elias från Göteborg.

Innan Ramseledagarna skall jag alltså göra mina 3 sista dagar detta läsåret. Det blir i klass 2. Några utvecklingssamtal skall göras på eftermiddagarna - annars är det slut med min "riktiga" tjänst.  Jag skall skriva mera en annan dag om hur det känns. Skulle tro att det blir litet tid över någon gång nästa år... Nej nu fjantar jag. Det blir lugna dagar ganska snart - och lugna kvällar.

Vi hörs om några dagar.

Lördag 16 maj

Nu är jag trött! Denna dagen har varit mycket spring hit och dit. Vi började med en lång frukost men sedan blev det mycket fika, barn, middag, barn...  Kvällen är vacker med en svagt krusig Bellvikssjö och en blekblå himmel. Idag har björkarna slagit ut och har en skir, ljusgrön slöja runt varje stam. 

Vi eldade och åt vår lunch uppe på hälla i lagom temperatur. Hilde njöt av den varma mackan, korven och utsikten.

Idag är det:  Kusin Ulfs födelsedag.  GRATTIS!!  Nästa år kommer vi - då det är jämna år.

                      Dagen före 17 maj. Lottas födelsedag och Norges nationaldag.  GRATTIS!!
 

                      Flaggan i topp för Karis knäoperation.

                      Eurovisionsschlagerfestivalen.
 

                      Petra och Nicklas bröllopsdag i Mönsterås.  Ett stort grattis från Bellvik!!

Tack alla omkring mig för ännu en fin dag! Nu skall jag koppla av vid TVn ett tag. Kanske det blir en tupplur mellan låt fem och röstningen. Eller kanske jag klistrar in litet foton. Att göra album är ju ett av mina stora intressen. Det vill jag inte ligga efter med. Snart skall jag skicka efter för maj månad och då skall detta vara färdigklistrat. En kopp te och en skön stund! 
Vår härliga intensiva Hilde. Det är skont och underbart att ha de stora ytorna här i Bellvik att röra sig över.


Fredag

Idag har varit en lugn dag. Vi började med en sagostund i farmors säng. Det är jättemysigt även om rösten är hes och halsen torr. det blev Nicke Nyfiken. Förmiddagen var barnen och jag ensamma för pappan tränade bågskytte och farfar var med tillreste Hasse från Sundsvall och högg ved.

Efter Hannas sovstund begav vi oss till Katarina för att köpa ägg. Det är därifrån bilderna är. Barnen tyckte att det var härligt att få hjälpa till med utfordringen av hönsen - men det var inte så kul, tyckte Hilde, när en tacka knuffade till henne i magen, så att hon satte sig på ändan.

Kvällen avslutade vi med att äta grillat ute för första gången i år! det var litet kallt - men ordentligt med mygg!!!!!!
Nu skall jag koja med min bok. Det är skönt att läsa en stund innan ögonen ramlar igen. Just nu håller jag på med två böcker. En är en lättläst roman och en är Nisse Simonsons Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Den senare skall jag berätta om på min boksida. Men inte idag. God natt!
Spår av pappa

I går beställde jag trasmattor och gardintyg på nätet. Det blir dyrt, men det får det bli. Jag har hållit på att städa och röja i morfars stuga för att det skall bli riktigt fint. Det är fortfarande svårt att se alla spår efter honom. Alla finurliga lösningar på inredningsdetaljer han klurade ut, alla ramar och enekrokar han satt upp på väggarna. Han finns liksom med mig när jag är där.
Jag skall alls inte klaga igentligen, eftersom jag fick ha honom tills han var 91 och jag 61 år. Men som Matti sa när Skallepär dog: -Han fattas mig! Han har alltid varit hos mig och nu är han det inte mer.
Morfar Kurt älskade att vara i Bellvik och vara morfar till Johan, Magnus och Petter. De fyra var de allra bästa kompisar i världen. De betydde mer än allt annat för honom. Han satte upp "strålkastare" vid stugan när de skulle leka Ingemar Stenmark. Han åkte spåret med dem i Borga och visade och delade med sig av sitt stora intresse för skidåkning. Han andades djupt i den klara kalla vinterluften utanför stugan och njöt av livet. Han var den snällaste pappa och morfar man kan tänka sig.
Nu skall jag snygga till, måla väggar och flytta dit mammas gamla soffa. Kanske blir det så att jag sover där ibland på sommaren. Det blir min inredning, men spåren efter pappa finns omkring mig hela tiden. Han är med.


Vitsippor och hägg


Så kom vi tillbaka till ett Bellvik i strålande vårsol. Elsa ringde när vi kom innanför dörren och bjöd oss på middag. Det var helt perfekt - och jättegott!!! Tusen tack. En stud vid TVn och så kom Johan med tre trötta barn. De skall vara här i helgen, så det blir nog inget bloggande förrän på måndag...
God natt.

Vernissage i Lycksele 14 maj


Vad förväntar vi oss?Pasang Sherpa och hans mamma i Kathmandu.

- Varför är människor i Nepal så nöjda och tillfreds med tillvaron, trots att de har det så dåligt ställt? frågade jag vår researrangör. De klagar aldrig och är aldrig sura och missbelåtna, som vi västerlänningar gör.
- Jag vet svaret på den frågan, svarade han. Vi här i Nepal har inga förväntningar. Allt positivt är bonus. Allt bra som händer oss gör oss tacksamma och glada. Har vi inga förväntningar blir vi inte besvikna över att de uteblir.

Något att tänka på...

11 majEfter Lyckseleresan blev det två dagar i Ås. Johan och Malin gjorde den första skidturen på sex år tillsammans ensamma utan barn. Ja, sådant är livet som småbarnsförälder! Trött jämt och försakande mycket av det man gjorde innan barnen - men man vill ju inte vara utan dem. Tid kommer när det är lättare att smita undan en stund ibland. Nu
gick det ju fint.
Innan vi åkte hemåt var det dags för det årliga familjekortet i trädgården med Oviksfjällen i bakgrunden.

Dags för tre dagars jobb i 6an. Efter helgen, som fylls av goda vännerna från Sundsvall och Johan och barnen, skall jag
vara tre dagar i tvåan. Sedan är det slut...

Nu går jag till sängs. Trött efter skola, utvecklingssamtal och städningen av morfars stuga i går kväll. I morgon
hämtar vi Epo i Lycksele. Vi hörs

Forts. 10 majPå tisdag morgon körde jag till Lycksele eftersom Magnus var på kurs hela veckan och Pernilla hade mycket arbete att göra. Det kändes bra att kunna hjälpa till.
När jag kom dit stod det klart att Isaks feber inte givit med sig, och han inte kunde gå till dagis. De vill ha en feberfri dag först. Vi hade en trevlig dag och hämtade Jon litet tidigare.
Eftermiddagen blev det fotboll och sandlåda - men sedan kom febern tillbaka igen. Inget kul.

Det var inte roligt att åka hem för att jobba fredagen. Skulle velat vara kvar.

Fortsättning följer.

Tillbaka igen 10 maj !Hej. Nu är jag tillbaka i Bellvik några dagar. Efter den underbara Valborgsveckan blev det Östersund - Lycksele - Umeå (med skolan) - Östersund på en vecka. Det har varit körigt. Skall bli skönt att arbeta tre dagar nu...
Idag får ni litet bilder fram till och med Lyckseledagarna. Blir mera sedan.

Borgahällan och fjällen mot norr
Mera 1:a maj


Första maj

Idag har himlen varit lika blå. Solen ännu varmare och vi har njutit som allra mest.

Ulf och Kerstin for litet tidigare än vi andra för att ta sig uppför till platån. De ville se fjällen litet mer på nära håll. Natten hade frusit det översta snölagret och de fick en ganska fin tur. Vi andra masade oss upp till samma höjd som i går och Gunnar och Einar grävde en hörnsoffa att mysa i. Vi hade kaffe på termos och matsäck - såklart!
Efter en stund anslöt "toppbestigarna".

Tre timmar i gropen - prat och skratt - gott fika. Kan inte vara bättre.
Afterski igen utanför stugan. +27 grader!!!!! 
Det blev Ingrids köttfärssoppa till middag och efter den gav sig Einar och Agneta iväg mot Granberget igen.

Nu sitter jag vid bordet och skriver. Genom fönstret ser jag månen på väg mot full. Granarna vaktar ljudlöst oss från fjälltrollen i väster. Norrut syns de knivskarpa siluetterna av Klöverfjället och Jenjenjetjem. Hoppas att fjällrävarna har en natt ifred. Borgahällan ser ut som en stor svart klump just under månskäran.
Besöket på Borgagården och utställningen var trevligt. Ulf bjöd på litet drickbart ute på altanen i kvällsolen. Det var så varmt att vi inte kände behov av ytterkläder. Framför oss låg Borgasjön, Hällan och Borkantjakk i trolskt majestät. Så for vi ner under Hällan till dammen. Så vackert att det är obeskrivbart. Se själva på bilderna.

Nu skall mitt josa ansikte få vila till i morgon. Risk att vädret inte blir solarväder - då styr vi nog kosan mot Bellvik igen.

Valborgsmässoafton i Borga

Ännu en fantastisk dag! Solen lyser på oss och tack och lov för solskyddsfaktor. Vi tog oss till ungefär samma ställe som igår och grävde en ny grop. Denna dagen tog Gunnar skotern. Det gick hyfsat, för det hade varit kallare i natt. Nu är det redan 0 grader ute. Blir fint i morgon. Vi njöt i fulla drag och åt vår medhavda lunch.

Efter några timmar kom Einar och Agneta. Direktkontakt och många glada skratt. Vi hade jättetrevligt. Det är härligt att ha vänner som förlänger livet på en. Tack rara ni för att ni finns för Gunnar och mig. Vi behöver er verkligen.

Efter en VARM afterskistund på västsidan stugan på renskinnen (+23 grader) åt vi getost med blåbärssylt och flytande honung till förrätt och lax på saltbädd till huvudrätt. Vi blev så proppmätta att fruktefterrätten fick vänta till efter brasan.

Ännu en fin kväll i Borgafjäll.RSS 2.0