Torsdag 29 april

Hej alla!
Utanför fönstret i vårljuset faller regnet lätt. Det ser ut som en grå rullgardin framför Bellvikssjön. Men det är ju detta som skall besegra kung vinter och locka fram våren. Vi har tittat på kungen på TV en stund och efter det bäddat för fem i vårt sovrum. Johan med familj kommer i natt för att fira Valborg med oss. Det blir nog Bellvik eftersom vädret verkar bli regn och snö i fjället. Då har vi mer att göra på gårn här med de tre små fröna.

Kari och Hans var förbi på väg till fjället och visade/lämnade bilder. Vad hon är duktig!!! Mitt mål är att lära mig mera av henne. På måndag hänger vi hennes utställning på Sörgården i Dorotea. Konstföreningen är arrangör och alla är välkomna lördag till onsdag. Gå och titta du som bor inte så långt ifrån. Passa på och köp en bild som present till någon du tycker om - kanske till dig själv på Mors Dag...
Nu skall jag fika något. Det blev bara en varm macka till middag med våra gäster. Den har sjunkit undan nu.
Sedan skall jag sätta mig med min bok tills Johan kommer om ca två timmar. Tur att jag är kvällsmänniska!!!

Jag säger God natt och ha en riktigt fin Valborgsmässoafton. Var rädda om er!

En rynkig pensionär njuter av tillvaron vid en fjällsjö i solen.

Rynkor är livets spår, läste jag någonstans. Det är väl så kanske.


Tisdag 27 april

Oj, vad det var längesedan. I Borga blev det inget skrivet, för det var full fart med fiske, skidåkning och fotografering. Sedan vi kom hem har det varit hosta, snuva och litetförkylningskänsla en dag och vikariat på skolan en dag. Men nu skriver jag.

Under mittvikariat idag upplevde jag en alldeles otrevlig känsla av ilsken maktlöshet. Jag skulle ge instruktioner om ett arbete och ett arbetsrum till en elev. En (betyder fr.o.m nu eleven) skulle sitta och arbeta själv och svara på frågor. Elevens lärare hade talat om allt i förväg. När arbetet var klart skulle En  få vara ledig. Följande samtal utspann sig:
Jag: Jag har låst upp dörren till detta arbetsrummet och här är de frågor du skall jobba med. Om du vill ha hjälp finns jag i rummet mitt emot.
E-n: Jag tänker inte sitta där.
Jag: Men din lärare sa att du fick detta rummet alldeles själv. Du skall sitta här.
E-n: Jag orkar för faan inte sitta här. Jag går ut dit bort i korridoren.
E-n tog pappershögen, gick förbi mig bort mot sina kompisar. Jag vet inte vart han tog vägen. Jag vågade inte säga vad jag tyckte om E-ns sätt och attityd. Jag brukar inte vara orolig för att säga vad jag tycker och brukar inte ha svårt att tala med ungdomar - men...
Idag bubblade ilska och maktlöshet inom mig när jag gick tillbaka till de fina elever jag vikarierade för. Föräldrar skulle veta hur deras barn uppför sig! Kanske en del gör det, men inte bryr sig. 
Vart tog respekten för vuxna vägen? Hur har föräldern uppfostrat? 
När det var femton minuter kvar på lektionen öppnades min dörr och E-n kom in och slängde! pappren på bordet.
E-n: Jag är klar. Nu går jag.
Jag: Men du, pappren skulle du lämna till din svenskalärare.
E-n: Det får väl för fan du göra. 
Så avtågade E-n och slängde igen dörren.
Jag lämnade pappren i svensklärarens fack. Besviken på mig själv, som en passupp för att jag inte vågade annat, kanske medveten om att jag genom att "ge mig" och falla undan gör livet ännu svårare för E-n senare i livet.

Efter denna jobbiga dagen känns det skönt att tänka tillbaka på helgen.
Vi hade det jättemysigt i Borga tillsammans med våra vänner. Det kan ni se på bilderna som följer.
Förutom det har jag fått kontakt med några av mina ALLRA FÖRSTA elever från Tibro genom Facebook. Sååå kul att se hur de ser ut nu. Sist jag såg dem var de 11 år och det var 1972. Oj vad gamla de har blivit! Kan det vara sant att de är 47 år???? Säg att jag har räknat fel någon... Jag var 28 då.
Kanske kunde vi träffas i sommar några stycken.

Nu skall jag dricka te med honung i för hostan.

Vi hörs snart igen. I morgon skall jag tvätta, stryka och packa för Stockholm, Göteborg och Östersund...
God natt.

21 april

Solen kämpar sig igenom ett lätt molntäcke. Jag har varit inne nu på förmiddagen och låtit tvättmaskinen gå och sorterat färdigt en del papper. Nu skall jag köra en vårdålig väg till Hoting för att få hjälp med bilen: luftfilter, oljefilter och -byte, nya sommardäck och in med en ny bilradio.
Igår mätte Gunnar och jag en massa på "huset på hälla" för att inhandla det vi behöver för att färdigställa det under våren och sommaren. Det skall bli jätteroligt att få ett sommarhus där. Där skall vi bo, umgås och måla, hantverka i skydd för myggen, med underbar utsikt över Bellvikssjön och må bra. Jag känner på mig att det blir ett riktigt "måbrahus".

Jag hade mysiga dagar i Ås med ett 4-årskalas som härlig avslutning. Kolla på bilderna och hör hur det var...
I går gjorde jag en tur genom byn här i Bellvik och tog kameran med mig. det blev inte så mycket, men utanför Hjalmars gamla stuga låg en "gamvespis". Skulle vara spännande att veta dess historia och fått höra vilken mat som lagats på den...

Ha en bra dag alla ni där ute!


Tisdag 13 april

Det blir tyst ett tag. I morgon drar jag iväg till Ås och är farmor några dagar. Skall försöka få elvakaffe på Fantastiska Fiket innan jag riktar bilen mot söder. Gunnar skall vara i Bellvik och Borga blandat.
Vi hörs och syns nästa vecka.Jag längtar redan tillbaka till lagunen...

Måndag 12 april

En fin dag till. En fantastisk sak hände - som bara kan hända om man bor i Dorotea!!!!!
Mobilen ringde. Det var vaktmästare Herman på den skolan jag arbetat på. Han ville göra mig glad genom att berätta att
                 en person hade lagt en nyckelknippa i folkbibliotekets brevlåda. Bibliotekspersonalen

                 ringde upp Herman och han konstaterade att det var mina, sedan september, borttappade  
                 skolnycklar!

                De har töat upp någonstans på samhället (kanske utanför ICA) och en ärlig doroteabo

                gissat sig till att det var skolnycklar och återbördat dem. FANTASTISKT! Tänk om det skulle
                gå att finna personen och ge en liten uppmuntran... Skall försöka.

Här är dagens bilder. Jag lägger ut dem nu och går sedan till sängs. God natt.

 


Igår igentligen... alltså 10 april.G R A T T I S   vår  H I L D E  på din 4-årsdag!  Ni är i husvagnen och vi är i Borga, men till veckan kommer jag med några paket till dig från farfar och mig. Sedan stannar jag och är med på ditt kalas.

Till dess får du massor med kramar.


Söndag 11 april

Den finaste dagen hitills! Nere i Korpådalen gav solen en värme som gjorde att vi hade kunnat sitta i linne om vi velat. God mat i goda vänners lag, fjällen omkring oss och tänk - INGA SKOTRAR igång. På ett par timmar körde bara ett tiotal förbi oss!!!! Den största delen av tiden var det alldeles tyst. Det var underbart!

Nu är det alldeles tyst här i stugan också. Pernilla och pojkarna återvände till Lycksele efter en fin skidåkardag på fjället. Magnus körde ner till Bellvik efter en skatestund i skymningen. Han jobbar i Dorotea resten av veckan.
Vi har haft en jättebra vecka tillsammans. Gunnar och jag stannar kvar. Jag kör hem på tisdag för att åka till Ås på onsdag förmiddag.

Nu skall jag läsa slut Marianne Cedervalls jätteroliga bok Svartvinter. Det är fortsättning på den bok, som Du berättar om Bodil. Den fick jag i födelsedagspresent av Kerstin i höstas och läste med nöje. Ännu har inget mord infunnit sig i Svartvinter, men så många dråpliga situationer att jag skrattar högt med jämna mellanrum. Den rekommenderas verkligen!

 

Här får ni litet bilder från igår och idag. God natt sedan.Vårvinter vid Borgahällan. Så vackert!


Fredag 8 mars

En fantastiskt fin dag efter allt regnande. Jag tog på skidorna trots täppt näsa och kanade sakta ner på Avasjön. Där fann jag Kari vid sin skoter och med fiskegrejor. Efter en stund dök Britt och Ante upp. Så kom Gunnar och Jon, Magnus, Pernilla, Isak och till sist Hasse. Det blev fiskande en stund och alla njöt i solen. Ansiktet känns litet varmt ikväll - lagom.

Gunnar lagade en jättegod älgskav och medan Magnus och Pernilla följde Jon till kvällsåkning i backen, poade Isak på här hemma med farfar och farmor. En tur på gröna skotern, en promenad med Nitra, lek med bilarna och kvällsfika: flingorochmjölkmedbanan. En björnsaga och han somnade bakom min rygg på 20 sekunder.
Nu skall jag också snart lägga mig och läsa en stund. Hoppas att jag sover bättre i natt. Jag är trött.

God natt alla vänner överallt. Sov gott.
Jag har glömt att berätta om Borgadraget på Långfredagen. Gunnar och jag hjälper till varje år med att koka kaffe, sälja biljetter och varm korv. Det var skapligt väder i år också med MASSOR med folk. Ca 75 mera än förra året! Tack vare Arne och Birgit Isaksson går det som smort. De lägger varje år ner ett otroligt arbete på Intresseföreningens fisketävling... TACK TACK TACK  för det ni gör för Borgafjäll!

Vet ni att idag - innan påsken är över - såg jag Arne i sin traktor i full färd med att dra ihop ris och frakta ner till UG för att få till en valborgsmässoeld! Finns det ingen mer i byn som känner att det behöver jobbas? Jo, jag vet om att några tokjobbar med skoterspåren, som skotermarodörer hoppar sönder - och sedan gnäller över.

Tack Bengt, Uno (de andra kan jag inte namnen på).

 


Tisdag 6 april

Påskhelgen är över men vi är kvar i stugan ändå. Just idag är himlen grå och både Gunnar och jag har fått en förkylning av Magnus och Pernilla. Nu är jag trött på förkylningar! Detta är den tredje på en kort tid. Vill inte ha fler nu!!! De unga  har givit sig iväg upp på fjället för att träffa goda vänner i en snögrop och låta barnen leka. Vi gamlingar blir kvar här, sover en stund, läser en stund och jag skall i alla fall kana runt på mina skidor en liten bit. Det är inte kallt och det blåser inte.

I söndags hade vi sällskap av hela Modinklanen i strålande solsken uppe på Gallo. Einar och Agneta med flickor, mågar och barnbarn: Anna-Karin och Tobias och deras barn Alva och Olle och så var det Sara och Pablo med sin Viktor. Vi hade några härliga timmar med mycket skratt och prat. Magnus, Pernilla och Jon och Isak var också med.
Just innan alla samlades tog jag en liten tur på skidorna runt kullen vi satt vid och kom alldeles inpå en stor "gamtjädertupp" som lugnt traskade ifrån mig ner mot bäckravinen. Han var inte ett dugg rädd eller störd av mig utan lät sig fotograferas som den skogens suverän han var.

Igår var den unga familjen i backen och Gunnar och jag passade på att hälsa på bekanta från Göteborg som vi inte sett på länge. En jättetrevlig pratsund och vi skall träffas vid vår resa neröver i vår.
Vi stannar nog resten av veckan och hoppas på fler solskensdagar. Vi hörs.
Torsdag 1 april

Vi kom upp till ett töande Borga. Himlen är grå och det lockar inte till långa turer eller sittauteigrop idag. Det får bli litet akvarell och litet påskpyntande istället. Jag skall komplettera utställningen på Borgagården och hos Eva i Borgahantverk med några små tavlor, som skall kunna säljas litet billigare - som souvenirer.
Det är dags att fundera ut ett alternativ till det vi ställt ut nu i två år. Känns litet tjatigt att ha kvar det i Borga.
Gunnar har varit ute en sväng och förevisat nyskotern för Hans och Kari, som kom ner och drack en kopp medan vi ännu var morgonsömniga. Nu håller han på att griljera påskskinkan.

Sedan jag skrev här sist har det kommit en massa snö - som skall ta bort den gamla. Jag har hunnit med att arbeta fyra dagar på Strandenskolan och fick vara med på en Fjällsäkerhetsdag med niorna från Dorotea och Åsele. Jättebra att få lära sig om skoterkörning, sjukvård, laviner och "vinterbadande". Det var mycket duktiga instruktörer, som verkligen fångade undomarnas uppmärksamhet.


Nu skall jag äta litet lunch och läsa vidare i Milleniumboken en stund innan jag tar min dagliga motionsrunda. Måste skynda mig att läsa färdigt boken innan lördag kväll. Inget roligt att se filmen först och läsa boken sedan.
Kryper upp i soffan och tar pläden över mig och njuter av tillvaron.RSS 2.0