En gång till - torsdag 30

Denna bilden skickar jag direkt till mamma Malin på Ullevål. Dina flickor har det bra och trivs i backarna. Massor med ullkläder och rörelse. Ingen av dem hostar, båda skrattar, bråkar, kramas, äter bulle, leker docklekar och vill bli kramade. Just nu sitter de och ser Scooby Doo och äter vinbärskaka. - Hur många får man? frågade Hanna...


Torsdag 30 januari

Det är litet ynkligt här idag. I natt vaknade Gunnar av att han inte mådde bra i magen och idag ligger han och fryser och ser allmänt halvdålig ut. Inte många knop just nu. Det enda han inmundigar är te och litet filmjölk.
Gunnar är den siste i raden, som genomgår detta... Sedan skall det väl vara stopp och vi skall kunna vara ute och må gott.

Johan och Hjalmar skall komma i eftermiddag. De har gjort en utflykt för att få rå om varandra - utan systrarna...
De for redan i går kväll. Hanna, Hilde och jag läste sagor till den lilla somnade. Fyraåringen spelade ut sin dramatiska ådra (den är stor!) och klagade: - Hur kan min pappa lämna mig på detta viset? Men hon somnade till slut och har fått sina 11,5 timmar sömn i alla fall.

Solen tittar upp just över trätopparna ovanför lagårn. Andra sidan sjön ligger i gnistrande ljus. Det har kommit ett par centimeter nysnö i natt och allt är dimvitt. Det är vackert, men 17 grader kallt. Litet för kyligt för att vara behagligt att vara ute med en två- och en fyraåring. Men vi måste nog ut en kort stund i alla fall. Jag gruvar eftersom alla skall ha så mycket kläder på sig. Dubbelvik ställning över flickor som inte vill och är alldeles lealösa är inte för farmödrar...

Nu skall dagen fortsätta. Lunch strax och så skall vi ut.
I morgon årets sista dag. Några tankar omkring det ikväll. Hej så länge.
Annandagen

En bra julafton blev det trots KYLAN och att vi inte fick träffa några av våra barnbarn. Det var bara att gilla läget och vara tacksam mot Elsa och Göte att de orkade med två till - och att Jan-Peter hämtade oss.

Igår var Elsa och Göte här på middag. Det var mysigt och vi blev jättemätta! En skön stund i värmen från kakelugnen avslutade kvällen.
Julafton


Onsdag 22 december

Idag blev en stympad dag. Har inte gjort så mycket. Kylan nästan förlamar. Gunnar har gått ut och in med hundarna, eldat på alla ställen för att elbolagen inte skall göra så stora vinster och jag har lagat mat och planerat inför handling och det sista stöket.
Mats och Hjalmar kom förbi och fikade och pratade. De är jättetrevligt sällskap. Alldeles innan de kom hade vi besök av vänner, som skulle till Strömsund och köpa bil. Köttfärspajen smakade och kaffepannan fylldes flera gånger. Sådant gillar Gunnar och jag!

Nu visar termometern på  - 27 grader. Nu kryper jag under täcket. När jag vaknar i morgon är dagen någon minut längre än idag...  God natt.


Tisdag 21 december

Vilken supertrevlig kväll jag haft! Tack Paula och Paula, Birgitta, Sandra, Rose-Marie och Agneta för allt jobb ni lagt ner: Jättekul tema ABBA - frågesport - gruppernas koriografi och framförande av olika låtar - kareoketävling - jättegoda hemgjorda pajer med sallad och kaffe med underbar äppelkaka. OCH TACK alla härliga kollegor, söm verkligen bjöd på sig! Jag är säker på att denna kvällen förlängde mitt liv en bra stund, för jag har skrattat så att kinderna fortfarande är hopdragna. Underbart! Tack för att jag fick vara med er, trots att jag är gammal...

Kvällens snöande har slutat och himlen fyllts med stjärnor och en fullmåne. Termometern har hastigt sjunkit till 
-22. Det har bildats ViktorRydbergs-skuggor runt huset. Jag väntar bara den lille tomten komma smygande...

Midvinternattens köld är hård                                Står där så grå vid lagårdsdörr
stjärnorna gnistra och glimma.
                               grå mot den vita drivan.
Alla sova i enslig gård                                           tittar, som många vitrar förr
djupt under midnattstimma                                    upp emot månens skiva.
Månen vandrar sin tysta ban,                                 Tittar mot skogen, där gran och fur
snön lyser vit på fur och gran                                drar kring gården sin dunkla mur
Snön lyser vit på taken.                                         grubblar fast ej det lär båta
Endast tomten är vaken.                                        över en underlig gåta.

Nu skall jag ta en kopp te och krypa ner under täcket. I morgon skall vi avfrosta frysen i snickarboa och rensa. Den är proppfull efter dagens bullbak!

God natt och sov gott!   

                                     

Måndag 20 december

Hej igen.
Har varit på blixtinkallning till Östersund i två dagar till Hilde, som inte mådde bra - mamma Malin i Oslo på jobb och pappa Johan på viktiga lektioner i skolan. Alltså blev det inte så lugnt inför helgen, som  jag trott... Men det gick i alla fall.

Magnus, Pernilla, Jon och Isak kom till slut. Efter maten dröjde det bara en kort stund och så bankade det på dörren och tomten kom. Laila var tomte - och var så ruskigt bra i sin roll, att jag tror att till och med sjuåringen Jon inte såg masken utan tog till sig hela figuren. Isak var skeptisk och ville gärna ha mamma med när han hämtade paketen. Vi hade en lugn kväll och kojade tidigt.
Söndagen var vi tillsammans med våra små killar medan mor och far tog en tur till Ove i Rossön och investerade i skidor till växande pojkar och sig själva.
Kari och Hans var förbi på hemväg ifrån Borga. Det är alltid  lika trevligt när de kommer. Paket med och julklappste från deras son Petter. TACK skall du ha Petter!! Supergott var det! Har tjuvsmakat...
Agneta och Einar har kommit tillbaka till Granberget tillsammans med yngsta dotterns familj. Bra att veta att de är på plats.
Lotta och Ove i Marsfjäll ringde och önskade God Jul i förskott. Kul att hålla kontakten efter 50 års bekantskap! God Jul på er också.

Nu skall vi fortsätta att pyssla med det som är kvar att göra innan julafton. Vi är verkligen ute i god tid i år.
Skönt.

Idag blir det många bilder från flera håll. Vi hörs och syns framöver.

Så blev det en tidig julafton i Bellvik för Magnus med familj.

Nu skall vi äta grönkålssoppa till lunch och sedan blir det julklappsinslagning. Det känns bra en så här gråmulen dag. Det kommer tunn, isig snö på tvären i snålblåsten och termometern visar på -16 grader. Gissa om vi eldar i vedspisen...
 

Tisdag 14 december

Ännu en kall dag. Här har det varit ca 22 grader idag. Men vi smet iväg till Borga och stugan med sofflasten och där var bara 13.

Vi har jobbat hela dagen med att få bort den gamla och ihop den nya soffan. Tur att Bengt kom och hjälpte oss. Men det blev så jättefint, så det skulle varit underbart att krypa upp och njuta framför en brasa i öppna spisen. Denna gången gick det inte eftersom tre hundar väntade hemma i Bellvik. De har visserligen värme i sin koja (läs lilla hus) men man vill ändå inte lämna dem för länge.

I Borga var vi in och hälsade på Björeqvists små lapphundsvalpar. De har två som måste säljas. Det känns hemskt att tänka på vad som händer om de inte hittar köpare. De kan ju inte ha fyra hundar själva. En valp skall de behålla.  Så snälla ni - du som läser detta - tänk efter om du vet någon som vill köpa en valp. Det är en trevlig ras. Jag känner mamman väl och hon är lugn och jättefin. Du hittar tel.nr i katalogen.

Nu säger jag god natt. I morgon fortsätter städandet och pyntandet.


Måndag 13 december

Oj, detta är nog första gången jag inte sett en riktig lucia! Det känns jättekonstigt. Jag orkade inte ner till TVn i morse, då jag haft en sådandär dumnatt. Det är inte ofta, men igår ville inte tankarna på allt möjligt försvinna och det var lögn att kunna somna. Halv tre till fyra städade jag här nere, så tog jag en kopp te med honung och slocknade. Vaknade inte förrän halv tio...

Vi hade tänkt att åka till Borga med den nya soffan, men det var 25 grder kallt, och då är det säkert 32-35 i Högland. Så vi får vänta till en annan dag och städa här inne under tiden.
Nu är klockan elva och jag har tagit det sista handtaget i köket. Bara till att flytta soffan och bordet i morgon och göra rum för julgranen.
Båda rummen är klara och dessutom lillstugan. I morgon blir det resten i första våning.

Nu släcker jag min lilla cyberstad, säger god natt till tomtarna och till er. NU skall jag sova!!!!


Lördag 11 december

Den 6 december fyllde min bästa kollega och vän år. GRATTIS!!!!!!  Jag var då i fullt jobb nere i Örebro med att hjälpa Britta och Åke att sortera papper i pärmar, ringa firmor mm inför deras flytt till Stockholm. Det var därför Ingrid, som Din bemärkelsedag försvann ur mitt minne. Men jag hoppas att vi kan ses en dag och fika på Görans som vi brukar. Jag bjuder.

Sedan jag skrev sist har jag alltså varit på resande fot. Som avslutning var jag i Sundsvall och Gunnar kom ner dit ett par dagar. Som vanligt har vi jättemysigt - och det går en massa pengar...  Jag var med Kari, Britt och Carina på julmarknaden på Norra berget. Det var så fint och massor med härliga saker att titta på och handla. Såklart blev en tovad tomte min och skall göra de andra sällskap i Borga. Fina dagar.

Som vanligt blev det elvakaffe på Fantastiska Fiket när vi kom hem. Dessutom blev vi bjudna på middag. Det är alltid så otroligt gott svägerska! Tackar för det.
Nu står jag i med att göra färdigt julklapparna. Kan inte berätta - om någon av killarna läser bloggen. Här nere i första våning är det inte mycket kvar att plocka bort innan tornadon kan släppas lös. Han skall visst tjuvstarta ikväll med att dammsuga bakom kylskåpet, Jag tar spiskupan och skurar.

I morgon skall vi avfrosta en av frysarna och baka tunnbröd. (Synd att det inte går att förflytta Er hit Sören och Mads. Jag vet att Ni skulle velat det...)

Termometern har krupit under 24 nu. Vedspisen är underbar. I kväll skall jag koja litet tidigare så att jag vaknar tidigare...        God natt och sov gott.RSS 2.0