Torsdag 28 januari

Ännu en snordag är till ända. Jag kan inte fatta var all snuva kommer ifrån!!!!! Inga förklaringar täcker allt det som hamnat i näsdukar denna veckan. Nu känner jag mig ju inte sjuk, men snyter fortfarande och är litet smått lättirriterad. Det går att vara trevlig mot barnen - men de vuxna... Jo, i skolan uppför jag väl mig ordentligt. Jag är trött i kroppen fast jag inte gjort något och trött i huvudet av allt möjligt.
I klassrummet idag hände följande: Vi satt alla, jag med, och läste tyst i våra nylånade böcker efter att ha varit på biblioteket. Plötsligt blev det riktigt tyst - Vad var det som hände? frågade barnen. Vi upptäckte att fläkten hade stängts av och vi hörde tystnaden. Det var riktigt otrevligt att märka så påtagligt vilka "osynliga" ljud vi utsätter våra barn för under hela dagar. Kanske det påverkar vår hörsel på lång sikt. Kanske har jag mina hörapparater på grund av det...

I morgon följer Jon med mig till skolan igen. Vi skall måla akvarell. Skall bli kul.

Nu tar jag ur hörapparaterna och kojar. God natt.

Onsdag 27 januariSnö i massor - men inte direkt kaos. Vi här uppe i norr är ju vana vid litet nederbörd. Fyrhjulsdrift, vinterdäck och halkvana - ta sats för att komma igenom drivorna. Ganska härligt faktiskt. Dessutom bor vi så att jag på väg till jobbet (2,5 mil) inte ser en enda bil förrän inne i Dorotea, inte ett stoppljus, inte mer än två vägkorsningar.
Men visst ser bilen läcker ut bakifrån när jag kört in i garaget.

Efter mat och litet vila roade sig Jon och jag med litet fantasilekar i mörkret. Han blir hemma hos farfar i morgon också och Magnus och jag jobbar i Doro.
Nu skall jag läsa färdigt om Arn. Inget kul igentligen för jag vet ju att han dör på slutet...
God natt.


Efterlysning

Är det ingen som läser min blogg? Längtar efter kommentarer ibland...
God natt igen.

Tisdag 26 januari

Idag har varit en jättetrevlig dag i klass 2A! Goa barn och Jon med mig. Han klarade det såååå bra - att vara med de han inte känner och arbeta med skoluppgifter. Han är ju bara sex år...

Vi har fått en mattekille idag. En av fröknarna kom med ettans mattebok som han fick - och hjälp vad han har räknat och skrivit siffror. Det fortsatte när han kom hem, så nu har vi kommit ända till 5. Oh om entusiasmen och vetgirigheten ville vara länge, länge. Fröknar och magistrar, här har ni en utmaning - samma glädje i 9an?Nu skall jag lägga mig och läsa en stund. I morgon är en skoldag till och mitt huvud blir ganska trött av allt ljud trots att eleverna är snälla och försöker visa hänsyn. De är ju bara 8 år och måste ju få låta ibland.
Sov gott alla.

Måndag 25 januari

Litet bättre idag. Men det blir nogen jobbig dag i morgon med alla 8-9åringar omkring mig. Jag vet, för jag har gjort det förr - jobbat men varit förkyld... Vi skall måla akvarell en del av tiden och det är ju tacksamt i den åldern. ALLA är superintresserade.

Nu går Jon och Magnus och lägger sig och jag skall också göra det snart. En kopp varmt te med honung i först.
God natt och sov gott.

Söddag ded tjugofjärde jaduari

Ja, så pratar jag idag. Har haft en riktigt rejäl snuva. Det var länge sedan sist, men nu kom den ordentligt. Det är inte världens drömsituation att ha tre underbara ungar omkring benen samtidigt som näsan rinner konstant, huvudet känns som en fotboll måste känna sig efter en match med Barcelona och hjärnan befaras komma genom öronen när overallbenen måste över vinterskorna. Tack och lov är barn mellan ett och ett halvt och sex toleranta och tycker synd om fajmoj. Men inte går det att prata tyst och stoppa springet i benen för det...

Nu har de kommit fram till Ås och jag har plockat ur hörapparaterna för att känna på tystnaden. Slappade en stund framför "Dirty dancing" på TVn och satte fötterna i fotbad. En varm kopp te till det och Gunnar i Borga för att snickra litet i stugan. I morgon kommer Jon och Magnus och på tisdag börjar jag vikariatet i 2an på Strandenskolan. Jon fär vara med den dagen tills Gunnar kommer hem. Magnus kommer ju till Bellvik på kvällarna efter jobbet. Det skall bli roligt att ha dem här. Till helgen dyker resten av familjen upp.

Du skall jag duscha och krypa ner i mid säng tillsammans bed Ard. (Arn) God datt alla bida vädder.


Onsdag 20 januari

Idag fick vi tag på JOHAN och kunde ropa HURRA, HURRA!!! Han fyllde 38 år (fy katten vad det går fort...) igår, men då hade vi ingen täckning här på våra mobiler. Vi skall fira honom när han kommer hem i helgen. Han och barnen kör upp i morgon kväll. Det skall bli kul att träffa alla tre igen. Men vänta inget inlägg här förrän på söndag kväll. Det är liksom fullt upp att vara farmor.

Skidåkning idag också. En och en halv timma i maklig takt. Så härligt. Solen tittade fram en kort stund genom molnen, men vi såg att Gallo och Jenjen låg i sol. Ett lock på över Avasjön och Borga. Vackra bilder blev det i alla fall. Vi skall åka i morgon också. Eva och Bengt var här på middag i kväll. Trevlig stund och jag tror att de tyckte maten smakade bra.

I morgon kväll styr vi alltså kosan till Bellvik. Nu skall jag lägga mig. God natt.

 

 


Tisdag 19 januari (pensionsdag...)Vilken UNDERBAR dag!  Det är fantastiskt att kunna åka skidor igen - utan att det gör ont. Alla som tar det för givet, tänk på vad bra vi har det.En och en halv timme var Eva och jag ute och åkte skidor idag. Det är så härligt att stå på dem igen efter två vintrar med ont och ilska för att det är så. Vi gled ut på Avasjön i maklig takt och tittade på hur solen försökte kämpa sig igenom molntäacket. Tänkte på dig Kari hela tiden. Ljuset var fantastiskt och hade passat din kamera och ditt öga. Efter turen blev det kaffe och en macka vid Evas köksbord. Mys.

Resten av dagen har jag ordnat Canadakorten i RÄTT ordning! Nu är det klart!! Dessutom blev det matlagning till Gunnar kom hem. Vi fick också besök vid middagen av L-G, som jobbar här uppe i veckan medan han väntar på att bli pappa vilken minut som helst. Kul med trevligt sällskap. Du är alltid välkommen tillbaka.

Nu ger jag mig för idag. I morgon skall vi också ha middagsgäster och en trevlig kväll till.

God natt och sov gott!


Måndag 18 januari

En snöig och blåsig dag i Borga. Det är härligt att vara i stugan och elda i vedspisen, ha tänt ljus och pyssla med Canadakorten. Efter en lång (för min del) promenad tillsammans med Eva B på skoterspåren ner mot Avasjön var det härligt med kaffe i hennes kök. Härligt med vänner!
Gunnar har varit runt byn och konsultat med sina snickarkunskaper. Skönt att känna sig behövd!

Ikväll har hänt två roliga saker:

1. Jag har fått kontakt med en gammal god vän, som jag länge länge tänkt försöka hitta - men inte tagit mig för. Hon har upptäckt min blogg och svarade här. Jag är jätteglad, för när hon nu skriver känner jag hur positiv den tiden var när vi arbetade tillsammans i Dvärsett och att den energin jag fick under det året påverkat mig ända sedan dess. Där fanns underbara kollegor och jag lärde mig otroligt mycket.

2. Helena Jonsson fick Jerringpriset. Det tycker jag var underbart roligt. Inte för att hon är duktig i sin sport, utan för att hon är en ödmjuk, vanlig människa med en framtoning som verkligen är ett föredöme för oss alla. Inga divalater, inga skandaler, inget negativt om andra, målmedvetenhet och viljan att kämpa för att nå sitt mål. Så härligt. Jag beundrar henne.


I morgon blir det skidorna även om det snöar och blåser. Nu skall jag lägga mig och läsa ut Grisfesten.
Sov gott.Inte ens så här mycket såg vi av fjällen idag. Rakt ovanför oss fanns en liten suddig blå fläck en stund men den försvann snart och snön yrde igen. det har nog kommit ca 10-12 cm idag. Härlig lätt, kall vintersnö.


Torsdag 14 januari

Kallt och vackert!  ----------  Sytt gardiner till huset där nere. ---------------- Tittat på skidskytte.
Ätit Gunnars goda fjällfisk till middag. -------------- Fikat med Elsa och Göte som hälsade på.
Fick hjälp att sätta upp hylla av Jan-Peter. --------------- Sytt färdigt det nya dörrdraperiet till morfars stuga.
Hittade tyg som jag tänkt göra kuddfodral i julklapp till sonhustrurna av. Vad skall det bli av det?

Annars har det varit en alldeles vanlig dag med en massa saker att göra. I morgon åker de sista tomtarna ner i sin låda. Julgardinerna hamnar i sin kista i andra våning och jag skall släppa in vintersolen ordentligt igen. Jag älskar att ha våra köksfönster utan gardiner. Det är så vackert utanför och de gamla fönstren har så fina proportioner.

Vi måste in till Dorotea och handla också, för Magnus med familj kommer i morgon kväll. Men innan vi kör smiter vi nog ner till Fantastiska fiket och får oss en kopp. Hoppas att det är öppet...

Nu kojar jag. God natt.

Onsdag 13 januari

Hej här är jag. Tre "jobbiga" dagar har gått och därför har jag inte fått ändan ur vagnen och skrivit. Nu skall det i alla fall bli bättre!

I måndags när vi kom hem från Borga, var det fruset någonstans, så pumpen fick inte upp vatten. Fyyy var oroliga vi blev. Man är bara så beroende av vatten! Inget kul att klampa iväg på utedasset från 50-talet mitt i natten i 25 graders kyla. Men efter tre timmars värmelampa i brunnen hade isen tinat och vi blev genast på bättre humör.
 Igår kom ett brev, som inte innehöll det jag hoppats. Det gör ont att bli besviken på människor, som man haft nära sig i nästan 40 år. Nu har det jobbiga hållit på i ett helt år och verkar inte vara slut ännu. Det blev inte mycket sömn och så var jag dessutom tvungen att kliva upp tidigt... för att pallra mig iväg till tandläkaren. (Jag är inte precis överförtjust i tandläkaren!!!) Nu är det i alla fall gjort.
På vägen hem hälsade jag på Ulla och drack kaffe. Mysigt att prata en stund.

Hemma väntade arbete nere i fammas hus där vi bär upp grejor i andra våning för att Magnus skall kunna bo i första, när han AT-jobbar i Dorotea. Bara en vecka kvar nu. Gunnar eldar i braskaminen och vi har satt igång ett element. Det är mycket kyla i väggarna som skall ut om det skall kännas trevligt att bo där. Nu börjar det se riktigt bra ut.

Är slut efter allt. Skall gå ock lägga mig nu. Ni kan titta på några bilder innan. Jag kojar. God natt.

Ulla och Kjell bjöd på middag på lördga kväll. Gott och trevligt. Eva och Bengt var också med.Vårt fina kapell i Borga. Där döptes vår Hilde för tre år sedan. Det är värt ett besök och Arne Isaksson låser upp för dig om du kontaktar honom.


Fredag 8 januari

Ännu en fotodag. Det är jättekul att leta motiv. Jag har mycket att lära och det gör jag tillsammans med Kari. Hon ser annat än vad jag gör. Tränar på det.
På kvällen åt vi middag tillsammans och hade trevligt. Nu har klockan blivit jättemycket igen och jag faktiskt längtar till sängen. Hoppas att du får en bra natt. det tänker jag ha. God natt.


Torsdag 7 januari

Lika kallt! Kanske kallaste dagen. Men jag tänker på de fem veckor för ungefär 25 år sedan då vi hade mellan 30 och 45 grader. Våra killar var i 10 -12årsåldern och kunde inte vara ute och leka mer än korta stunder. Det var riktigt kallt! och jobbigt. Ofta var vi oroliga för skolskjutsen och glada att det var just August som körde taxin till Ormsjö. Ingen mobiltelefon fanns då om något skulle hända.

Idag har vi i alla fall haft en härlig och trevlig dag. Jag sov länge och efter frukost åkte Kari och jag ner till Borgadammen för att fotografera. Det blir spännande att se hennes bilder sedan. Mina får ni se här.

Det var omkring 35 - 36 grader där nere och händer och fingrar stelnade snabbt i arbetet med kameraknapparna. Men det var sanslöst vackert. Jag älskar kylan som gör luften klar och ger ett speciellt ljus när solstrålarna kommer in för landning på snötäckt landningsbana beströdd med miljontals gnistrande diamanter. Norska ulladdor på fötterna, tre par ullkalsonger under vindbyxorna, tjock ulltröja, dunjackan och ullmössa från husfiden i Mo i Rana - då var det varmt och behagligt. Att det nyper i kinder och näsa gör mig ingenting.

När vi återvände till stugvärmen med Hans i sällskap blev det lingonglögg, prinskorv och tunnbrödsmörgås. De avlöstes av Carina och Benke som vi också fick en mysig prat- och fikastund med. Medan jag var på fotosafari hälsade Birgit och Arne på Gunnar.

 

Nu på kvällen har jag fortsatt med korten, tagit emos SMS från Pernilla i Skåne och tittat på ett fint TVprogram ifrån Yellowstone (stavning?) och nu skall jag bara skriva klart här och sedan läsa en stund i min bok: Grisfesten av Leif GW Persson. Den är trög...

God natt ni alla där ute. Sov gott!

  
Tisdag 5 januari

Vilken dag! Kallt - vackert - solen över horisonten redan klockan tio. Hela dagen har jag jobbat med att få ordning på Canadakorten. Jag har kommit till tiden de tillbringade i jaktcampen. Nu har jag en slags ordning och när vi kommer till Borga skall Gunnar få lov att gå igenom det och försöka minnas. Sedan blir det slutet på första albumet.
Jo, jag pratade med kusin Claes i Blomma, Värmland idag. De hade kallt där också och ungefär 30 cm snö. Kul att ha kontakt med den lilla släkt jag har. Om det ändå inte hade varit så långt att hälsa på. Jag saknar dem.

Vid halv tre kom JP och hämtade mig till kaffe på Fantastiska Fiket. Sedan satt vi och pratade tills maten var färdig. Gunnel och Björn hade vågat sig ut i kylan. Vi saknade Gunnar, som var i Lycksele hos Magnus.

MEN MATEN VAR FANTASTISKT GOD!!! (Som vanligt...) Men jag tyckte allt att Elsas syltkakor hade ett konstigt utseende och att drömmarna var små ........ TACK för en trevlig stund och en full mage.

I morgon styr vi kosan västerut ganska tidigt för att hinna fram till skidåkningen på TVn. Jag tar med datorn och skriver därifrån. Vi hörs - god natt.
Måndag 4 januari 2010

God fortsättning alla vänner!

Min dator har varit obrukbar länge på grund av min okunskap... men så fann jag en support Tobias uppe på Granberget och med ett tryck på EN knapp var den igång igen. Tänk vad lätt det var!
Julen och nyårshelgen har varit mycket intensiv. Sista dagen alla var här, frågade Hilde, tre och ett halvt: - Varför står du alltid och diskar, farmor? Ja litet så har det varit: förberett mat, lagat mat, diskat, lekt med barnen och passat dem, och så från början igen. Det är kul, men det är inte utan att det känns att jag inte längre är trettiofem. Men jag älskar dem och tycker att det är underbart att de kommer till mig.

Igår kväll åkte Gunnar med Magnus till Lycksele för att vara till i morgon kväll. Jag har alldeles tyst omkring mig. Idag har jag jobbat med Canadakorten - albumen. Det gör mig nästan tokig att få dem i rätt ordning. Jag har ju bara datorn att fråga och där har jag bilder både Johan, Magnus och Gunnar har tagit! Vilket strul.
Nu är i alla fall Gunnars första del klar: från avfärden tills de kommer fram till jaktcampen. I morgon klistrar jag.

Här är några bilder från helgerna. Nu skall jag lägga mig och svimma av för natten. God natt!

 

RSS 2.0