Måndag 23 januari

Jag är jätteupprörd!
Vi bor i glesbyggd och är beroende av att ha en bra akutsjukvård nära oss. Avstånden är stora och väderförhållandena ofta svåra. Om man blir akut sjuk är hjälpen långt borta - och nu blir den ännu längre bort på grund av politiker i Landstinget, som inte bryr sig om invånarna i Norrlands inland!
Avstånden är stora: Från där vi bor är det 2,5 mil till Dorotea, det är 7 mil till Vilhelmina, 17 mil till Lycksele och 25 mil till Umeå.
Hittills har vi haft akutvårdsplatser på sjukstugan i Dorotea och alltså haft tillgång till jourläkare ganska ofta + personal på nätterna att kontakta om det varit riktigt akut. Ambulansen har funnits för Dorotea Kommun.
NU har landstinget beslutat att ta bort våra akutplatser! (Nästan alla ledamöter är från kusten - Umeå, Holmsund, Vännäs, Kåge Skellefteå...)
Följder:
* Helt stängt, mörkt, ingen personal i Dorotea från kl. 17 till 08 varje kväll/natt. Likaså från kl 17 på fredagar till 08 måndag morgon.
* Vid akut sjukdom skall vi vända oss till Vilhelmina - 7 mil. Om man bor i Borgafjäll är det 15 mil. Eller till Lycksele 17 resp 25 mil. Till Umeå är det 25 resp 35 mil...
* Ambulansen skall nu också serva Åsele kommun (som blir av med sin) med 450 extra utryckningar per år. Från ena änden till den abdra i Dorotea-Åsele kommuner är det ca 23 mil.
* Åseleambulansen ersätts med en sjukbil, som skall bemannas 24 tim/dygn med sjuksköterska/undersköterska. Dessa skall rekryteras ur de som blir övertaliga i Dorotea. Ingen har erfarenhet av akutsjukvård och ingen ambulanssköterske eller narkosutbildning. Det blir dessutom inte billigare!
* Närmaste helikopter finns i Lycksele och är rdean nu överbelastad.
* Frånvaron av möjligheten att få ha sjourer i Dorotea gör det mycket svårare att få stafettläkare.
* Det finns nu två ST-läkare och ibland stafettläkare. ST-läkarna skall beordras att ta jour i Åsele. Hur skall de orka?
* TID ÄR LIVSVIKTIGT! skriver landstinget i sitt fina utskick. Löjligt. För oss i inlandet gäller tydligen inte det!!
Vi kommer aldrig att hinna till behandling (Det skall vara max 4 timmar!) om vi får en stroke. Vad kostar det samhället?
* Våra anhöriga kan inte vara hos oss om vi blir akut sjuka och forslas 10-15 mil bort. Ingen hjälp från dom.

Man skall ju inte önska ont över människor, men det är inte utan att jag önskar att de politiker som tagit dessa beslut bryter ett litet ben i Borgafjäll och åtminstone en gång får uppleva rädslan, smärtan och förtvivlan vi känner till vardags. Var finns empatin?

Landstinget skulle ägna sig BARA åt sjukvård - inte en massa annat! Då skulle pengarna kanske räcka åt oss också.

Nu skall jag lägga mig och försöka sova. God natt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0