Måndag 14 november

Det har varit en lugn dag. Min vandring på vägen blev en timma och tjugo minuter eftersom luften var höstkall och skön att andas. Kaffe på Fantastiska Fiket och en del småjobb hemma. Sedan har jag suttit vid datorn och pulat med bilder. Jag kommer inte att bli färdig förrän till jul...

Kumari - The Living Godess lovade jag litet mera omkring. Det finns omkring dussinet Kumaris i Kathmandu Valley, men den viktigaste är den i Kathmandu. Hon lever i det hus ni ser på bilden från hon är tre, fyra år och fram till puberteten börjar. Flickan symboliserar den hinduiska guden Taleju, men hon väljs av det buddistiska samhället. Detta gemensamma troende är unikt för just Nepals buddister och hinduer. Kumari är så viktig att till och med kungen/ministrarna knäböjer hos henne varje år och hon påverkar deras sätt att styra landet.
Kumari utses genom omfattande procedurer och att märkliga kriterier (32 stycken, både utseende och uppförande) skall uppfyllas: Hon skall vara absolut felfri och komma från den släkt som Budda (Prince Sidharta) kom ifrån. Hon får träffa sina föräldrar en gång per vecka och sköts av särskilda sköterskor. Hela sin tid som Kumari befinner hon sig i huset förutom en gång per år då hon bärs runt det centrala Kathmandu.
När hon når puberteten får hon inte längre inneha sin roll som Living Godess. Då hamnar hon i en svår situation eftersom hon är svår att få bortgift och dessutom inte anpassad till livet utanför huset.

Det blir mera om Pokhara och flygresan till Jomsom i morgon. Trött.
God natt.

  

Kommentarer
Postat av: Anna-Erika

Välkommen hem och så kul att du gillar tomten. Va rädd om hans skägg bara!! Tål inte mycket drag...



Kram

2011-11-14 @ 22:09:15
URL: http://aehandmade.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0