Måndag 30 januari

Ett par dagar har huvudet varit fullt av tänkande på sjukstugan och alla människor, som kommer att få lida för att landstingspolitiker inte kan tänka längre än till sin egen politiska karriär! Jag ringer runt för att skaffa mig kunskaper så att jag kan berätta för folk och få reaktioner. Vi skall inte ge oss!

Ett härligt avbrott var att kusin Claes ringde från Värmland och berättade att han och fru Birgitta kommer och gästar oss i början på maj. Så himla roligt. Vi träffas ju inte överdrivet ofta med 80 mil emellan oss. Han är som en bror, en kär bror.

Igår hade vi en underbar stund efter middagen. Värmlands-Göran var med JP och Elsa och Göte på middag. Han hade tagit med sig sin fiol (han är riksspelman) och satt en lång stund på vedlådan och spelade alldeles otroligt fint. Tala om att få ståpäls... Tusen tack, mange tacker, tack, tack, sa alltid farbror Alfred i Blomskog.

Nu skall jag koppla av en stund med min mysbok och sedan koja. God natt.
Samma dag...

TACK kära svägerska för den superba middagen! Vilken lyx för oss att du finns. Jag försäkrar att det var lika underbart gott, trots att jobbet också idag gjorde att jag kom när ni andra ätit färdigt. Och jag fick efterrätt fastän jag kom för sent!!! Dessutom blev du inte arg och förnärmad. Du är toppen.

TACK också JP och Göran för all hjälp på lagårdstaket! Guld värt. Middag hos oss alla ni på söndag?
Det har ni gjort rätt för...

Måndag 23 januari

Jag är jätteupprörd!
Vi bor i glesbyggd och är beroende av att ha en bra akutsjukvård nära oss. Avstånden är stora och väderförhållandena ofta svåra. Om man blir akut sjuk är hjälpen långt borta - och nu blir den ännu längre bort på grund av politiker i Landstinget, som inte bryr sig om invånarna i Norrlands inland!
Avstånden är stora: Från där vi bor är det 2,5 mil till Dorotea, det är 7 mil till Vilhelmina, 17 mil till Lycksele och 25 mil till Umeå.
Hittills har vi haft akutvårdsplatser på sjukstugan i Dorotea och alltså haft tillgång till jourläkare ganska ofta + personal på nätterna att kontakta om det varit riktigt akut. Ambulansen har funnits för Dorotea Kommun.
NU har landstinget beslutat att ta bort våra akutplatser! (Nästan alla ledamöter är från kusten - Umeå, Holmsund, Vännäs, Kåge Skellefteå...)
Följder:
* Helt stängt, mörkt, ingen personal i Dorotea från kl. 17 till 08 varje kväll/natt. Likaså från kl 17 på fredagar till 08 måndag morgon.
* Vid akut sjukdom skall vi vända oss till Vilhelmina - 7 mil. Om man bor i Borgafjäll är det 15 mil. Eller till Lycksele 17 resp 25 mil. Till Umeå är det 25 resp 35 mil...
* Ambulansen skall nu också serva Åsele kommun (som blir av med sin) med 450 extra utryckningar per år. Från ena änden till den abdra i Dorotea-Åsele kommuner är det ca 23 mil.
* Åseleambulansen ersätts med en sjukbil, som skall bemannas 24 tim/dygn med sjuksköterska/undersköterska. Dessa skall rekryteras ur de som blir övertaliga i Dorotea. Ingen har erfarenhet av akutsjukvård och ingen ambulanssköterske eller narkosutbildning. Det blir dessutom inte billigare!
* Närmaste helikopter finns i Lycksele och är rdean nu överbelastad.
* Frånvaron av möjligheten att få ha sjourer i Dorotea gör det mycket svårare att få stafettläkare.
* Det finns nu två ST-läkare och ibland stafettläkare. ST-läkarna skall beordras att ta jour i Åsele. Hur skall de orka?
* TID ÄR LIVSVIKTIGT! skriver landstinget i sitt fina utskick. Löjligt. För oss i inlandet gäller tydligen inte det!!
Vi kommer aldrig att hinna till behandling (Det skall vara max 4 timmar!) om vi får en stroke. Vad kostar det samhället?
* Våra anhöriga kan inte vara hos oss om vi blir akut sjuka och forslas 10-15 mil bort. Ingen hjälp från dom.

Man skall ju inte önska ont över människor, men det är inte utan att jag önskar att de politiker som tagit dessa beslut bryter ett litet ben i Borgafjäll och åtminstone en gång får uppleva rädslan, smärtan och förtvivlan vi känner till vardags. Var finns empatin?

Landstinget skulle ägna sig BARA åt sjukvård - inte en massa annat! Då skulle pengarna kanske räcka åt oss också.

Nu skall jag lägga mig och försöka sova. God natt!

Söndag 22 januari

Nu blir det en veckas vikariat igen. Det skall bli roligt att träffa fyrorna igen och fortsätta med jobbet tillsammans.

Sedan vi hördes senast har vi varit på turne till Östersund eftersom Johans riktiga födelsedag var i torsdags. Han kom hem från jobbet i Sollefteå mitt på dagen och vi ville inte att han skulle behöva laga mat på sin dag. Alltså dök vi upp med fläskfilé och en fantastisk potatisgratäng (den blev jättebra Elsa - på ditt recept! Tack!). Grannfamiljen kom in och vi hade en så trevlig kväll tillsammans.
Dagen därpå gjorde Hjalmar och jag kvarvarande matteläxa vid frukostgröten och jag följde honom till skolan. Det blev en kaffekopp och några ärenden på stan och så körde vi hemåt.

Nu har Gunnar skottat snö i två dagar. Med traktorn och snöstyran. Idag kom Jon och hjälpte till. Härligt. JP kommer med Näsets stora nytraktor och bökar undan och Magnus tog smedjetaket igår. Det är tungt på taken nu och vi är ju inte direkt bra på att klättra på tak, Gunnar och jag. I morgon skall JP och VärmlandsGöran komma och fixa lagårdstaket. Vad det är underbart med hjälpsamma människor!!!

Nu skall jag i duschen och sedan fortsätta med min bok en stund. Skall ju upp klockan sex!! imorgon. Fy katten.

God natt.


Onsdag 18 januari

För exakt 40 år sedan var det ganska jättejobbigt denna natten. Johan var på väg. Vi hade åkt från Tibro till BB i Skövde i full snöstorm och han hade inte bråttom att komma till världen. Frampå morgonen kom han Johan Gunnar med sina jättestora fötter.

Vår Johan fyller alltså 40 år imorgon den 19 januari. GRATULERAR på din stora dag. Vi hoppas att den blir bra och att du kommer hem till din familj utan att vara alltför trött efter två långa arbetspass på ambulansen i Sollefteå. 

Utanför fönstret viner det och snön fastnar på glasrutan. Gunnar har varit på virkeshustaket och på tklet över brokvisten och varit snösväng. Den är tung, snön, säger han. Skönt att Petter hjälper till på lördag! Det luktar gott av nybakt i hela huset. Ugnsluckan står på glänt för att skorporna skall torka och därifrån sprids doften av vanilj. Jag har släckt alla ljus (är tokig i ljus denna tiden - ja alla tider) och nu skall jag lägga mig och prova en ny bok.

God natt och sov gott.Tisdag 17 januari

Vi var en sväng in till Dorotea idag. Gunnar besökte tandläkaren och blev 1700 kronor fattigare... Som plåster på såren fick vi fika hos Ulla och Kjell under en mysig pratstund. Så hämtade vi två killar - så att dagen på dagis och fritids inte skulle bli så lång.
Hemma i Bellvik blev det rester från helgen och nu är kylskåpet tomt. Dags att börja tänka på en ny matvecka. Till helgen kommer Petter en stund och hjälper oss att skotta lagårdstaket och då är det ju kul att ha något gott att bjuda på efter slitet. I morgon skall jag i alla fall baka bröd så att vi slipper det tråkiga köpebrödet.

Nu skall jag läsa färdigt min bok. God natt.

 Måndag 16 januariOj, jag sparade visst fel collage - det utan text... Den kommer alltså här:

På Trettondagsafton körde vi hem från Borga för att äta middag hos min fötjusande svägerska Gunnel i Åsele och hennes Björn. Vi hade en så trevlig kväll tillsammans med Elsa och Göte. Maten var som väntat i klass med Operakällaren... Där ligger man minsann i lä.
När vi kom hem till Bellvik mitt i natten var det midvinternatt ur Viktor Rydbergs Tomten. Iklädd nattlinne, Nokiastövlar och dunjacka gick jag ut för att fotografera. Tur att ingen tog en bild på mig!
Det var andlöst vackert. Tystnaden gnistrade i fullmånskenet och skuggorna var riktigt djupa.

Så var det en arbetsvecka - hade lovat ett vik på skolan i Dorotea. Jätteroligt och uppiggande att vara med fina barn i 4 B. Mitt i veckan, på onsdag, var det middag på Näset. Direkt från en lång skoldag, i jobbarkläderna och med trött huvud, var det underbart att sätta sig i goda vänners lag och äta världens godaste middag. Tala om att ha det bra: förutom så otroligt god mat ha sällskap av snälla, rara svägerskor. Jag har tur jag!!  TACK!
Så blev det helg och Johan kom med en fågeljägarkompis. Dagen efter kom fru Malin med barnen och på lördeg kväll var vi alla!  samlade för att litet i förväg fira vår 40-åring.
Det blev en supertrevlig kväll med mycket prat och skratt. Vi kände oss så rika Gunnar och jag.

För första gången skickade jag efter mat från MyWay i Dorotea. Det var urskönt att inte stå och jobba hela dagen och dessutom så otroligt gott och vackert. Verkligen att rekommendera om du vill delta i kalaset utan att först slita ihjäl dig!

TACK Johan, Malin, Hjalmar, Hilde, Hanna, Magnus, Pernilla, Jon, Isak, Petter, Maria, Lukas och Olle att ni finns för oss. Vi älskar er alla.


Trettondagsafton

Vi åkte hem för att skotta snö! Det har kommit en hel del och Gunnar har haft det han har gjort. Jag har bakat litet skorpor och ordnat telefonsamtal och ärenden. På eftermiddagen körde vi tillsammans med Elsa och Göte till Åsele och fick en helt superb middag hos syster Gunnel. Hon är bara otroligt duktig att få till mat så att man kan äta sig fördärvad! Jag måste nog börja använda hennes recept på webbsidan "kokaihop".
TACK Gunnel och Björn för både mat och trvlig samvaro!

När vi körde hem var det massor med älgspår - men vi såg bara en hemma på Bellviksvägen. Inte konstigt att det sker olyckor som folk kör!! Men vi kom säkert hem i alla fall. Nu sitter jag med en slät kopp te och sedan skall jag koja.

Idag blir det litet fler bilder från vår nyårsafton i Borga tillsammans med våra vänner från Sundsvall. Vi hade jättemysigt och kul. Härligt att ha vänner som ni.
Första dagen på det nya året 2012. SNÖ. Underbart trots att det var skottning. Jag gillar snö. Nu skall jag börja åka skidor.
1 januari 2012

Jag önskar att år 2012 skall bli ett bra år för oss alla!
Det viktigaste för mig är att alla i min familj och alla mina vänner får vara friska och ha det bra. Tidigare har jag släntrianmässigt sagt det, men denna nyårsdagen känns det, med tillbakablick på 2011, som en oerhört allvarligt menad önskan.

Alltså från Gunnar och mig:

                                                    Gott Nytt År!RSS 2.0