Fredag 23 september

Det har varit så mycket att göra denna veckan...
* Kalas för Jon som fyllde 8 år
* städat andra våning, nästan en dag per rum...
* tvättat massor med lakan - visste inte att jag hade så många!
* styckat, förpackat och malt av maycket älgkött.
* lagat trasiga jaktbyxor
* skrivit text i alla tre albumen (det har blivit tre!! sedan påsk)
* dessutom har jag gått en timma om dagen och cyklat på min motionscykel
* vikarierat i år 3 en dag

Inte konstigt att jag inte skrivit här någonting, eller?

Nu har Gunnar kört till Nåsjön för att försöka få ner några älgar till innan det är slut med septemberjakten. Det kan ju vara snö i oktober, man kan aldrig veta här uppe i fjällen. Det blir alltså tyst och lugnt i helgen.
Jag skall vara ute och röra på mig och hoppas att jag slipper regnrocken och stövlarna. Kanske jag kan få sytt gardinerna och hängt upp dem.

Kerstin Lundström ringde mig i veckan, när Georg Riedel varit på TV, och vi minndes med glädje den gången våra elever spelade och sjöng med honom och hans musiker. Vilka fantastiska upplevelser vi haft i skolan. Då skrevs det positiva och upplyftande inslag om Strandenskolan. När jag läser det som skrivs idag blir jag beklämd och arg. Jag vet hur lärarna kämpar och i de allra flesta fall gör mycket bra jobb. Det är bedrövligt att inte kunna försvara sig när föräldrar och andra skriver sådant som inte alls är sant eller bara sett ur en vinkel. Skolan får ju inte berätta hur det igentligen har gått till.

Nu är det snart den 24 september. Om en månad är jag i Kathmandu och har framför mig ett par spännande veckor. Det börjar pirra litet.
Nu skall jag lägga mig och sova. God natt.

 

Lördag 17 september

För 36 år sedan låg jag i Lycksele med en två dagar gammal Petter och hörde vargarna yla uppe i djurparken. Jag kände mig jätterik med tre pojkar. Magnus var bara ett är och fem månader och Johan var tre år och åtta månader! Jag visste att det skulle bli en jobbig höst med älgjakt, lingonkokning och allt annat. Men vad gjorde väl det.
I förrgår var Gunnar och jag till Vilhelmina och gratulerade vårt födelsedagsbarn. Vi började en stund i ishallen och såg Olle träna hockey. Petter är med och tränar tioåringarna denna säsongen. Sedan for vi upp till Bergbacka och fikade i deras underbart fina nymålade och upprustade kök. De har verkligen gjort ett bra jobb där.

GRATULERAR  PETTER!!!  Vi hoppas pappa och jag att du får ett fint år med glädje och en massa fina upplevelser.

Idag har jag varit här hemma på gården och plockat, sorterat och slängt. Det behövs efter en intensiv sommar. Gunnar är i Nåsjön och jagar så det är lugnt. Elvakaffe drack jag på Fantastiska Fiket. Skönt att det inte bara är sommaröppet! Magnus och Jon kom förbi och tog med ett flyttlass inför Jons födelsedagskalas för klasskamraterna i morgon. På måndag - hans riktiga 8-årsdag - skall vi i släkten få komma och gratulera.

Nu skall jag lägga mig och sova bättre än i natt. Hade otrevliga drömmar och en del vakentid.
Sov gott ni också.


Söndagen 11 september.

Stort grattis Mats för din lyckade jakt! Det var intressant att se björnen på nära håll, men jag är glad att jag slapp se den i levande tillstånd.

Förutom besökt i Flyn har jag varit på Näset och plockat litet vinbär idag också. Skall försöka komma över mera i morgon om det bara slutar regna, som SMHI har lovat... Djupån är så full med vatten att det är mera än vid vårfloden. Sjön har "flödd" 30 cm bara idag. Båten är ordentligt fasttjudrad och kanske måste vi rädda kanoten i båthuset en gång till i år. Inte klokt detta. Inte kan väl kraftbolagen säga att reservoarerna inte är fyllda nu?! Lägre elpriser????

God natt.


Fredag 9 september

I morgon är min "semester" slut. Då kör jag tillbaka till Bellvik för att delta i jaktbestyren. Det blir styckning och malning och infrysning av älgköttet. Men jag skall också måla fler akvareller för utställning och försäljning. Det får bli sysselsättningen ett par veckor framåt blandad med träning.

Dagen har varit ruskigt blöt igen. Det går ju inte att göra något åt, men jag skall i alla fall investera i ett nytt regnställ till nästa svampsäsong!!!!  Jag tror att jag bar med mig ett par kilo vatten hem i jackan och byxorna...
Vi bar också med oss rätt många kilo gula och trattkantareller. Jobbet med att rensa och fixa och till sist lägga dem i påsar i frysen har blivit mycket enklare och snabbare tack vare Karis metod. Tack för det!
1. Rensa så mycket det går i skogen.
2. Häll kallt vatten över svampen (gula) i diskbänkshon. Skölj och lyft bort det skräp som flyter upp.
3. Lägg dem på skärbräda och skär i småbitar.
4. Lägg dem en mycket kort stund i kokande vatten och häll dem sedan i ett durkslag.
5. Spola kallt vatten över dem.
6. Lägg dem i påsar och frys ner direkt.

Trattisarna gör vi likadant med men kokar litet mera och skummar bort skräp som kommer upp till ytan.

Nu har vi ätit en jättegod middag och jag tänker läsa ut min bok - om jag orkar... Sedan skall jag gå och lägga mig. God natt.


Torsdag 8 september

Redan torsdag! Veckorna bara rusar iväg och det närmar sig den 23 oktober, då jag skall resa mot Kathmandu och Nepal igen. Det blir den fjärde gången. Denna resan skall innehålla besök i skolan vi sponsrar elever ifrån, ett par dagar i staden Kathmandu, vandring i Kali Gandaki Valley och två dagar i djungeln Citwan. Vi som åker är kusin Ulf och hans fru Kerstin och en god vän till mig från Hoting, Lollo.

Dagarna fylls med träning. De senaste har jag kombinerat det med svampplockning och vandring i fjäll och skog här uppe i Borga. Igår var det såååååå blött! Helt vatten i det närmaste. Vi var TOTALT genomblöta när vi kom hem efter fem timmar i skaogen. Idag har det varit bättre som ni ser på bilderna.

I morgon hoppas vi att det blir skapligt väder så att vi kan klättra upp på plattån och kanske Klöverfjället. Om det är lågt i tak skall vi jobba på vårt gemensamma projekt, Kari och jag.

Nu är det snart läggdags och jag önskar er alla en god natt.

Tisdag 6 september

Idag har det varit flatregn. Hela dagen utom nu alldeles på slutet har det strilat från himlen. Men jag har varit på en svamptur ändå. Kolla resultatet!
Bilderna från fjället var från helgen. Däremellan har jag varit farmor en dag. Det är mysigt och jag gör väl litet nytta hoppas jag.

Nu sitter Kari och jag och jobbar med våra bilder efter en härlig middag och med brasa i öppen spisen. Gunnar är på ingång till Bellvik efter samma ösregn i Nåsjön och ingen älg... Men det är ju långt kvar på älgjakten ännu.

Nu tänker jag lägga mig och sova gott. God natt.


Torsdag 1 september igen.

En underbar kantarellsmörgår som förrätt. Rostbiff från Bellvik med potatis, bernaissås och vinbärgele. Trevligt sällskap. Kan man ha det bättre?!!

Nu är jag hemma igen och skall se på friidrotten och rensa trattkantarellerna. Lägger ut resten av bilderna så att jag är framme på dagens datum. Var så goda.
Så var tiden hos Elvy slut. Jag satte mig i bilen en regnig morgon för att köra till Stockholm och hämta Agneta för hemfärd. Hela vägen gick bra och huvudstaden var såklart inte helt lätt att hitta vägen i. Efter ett par felkörningar med en del tutande irriterade gubbar, kom jag rätt och körde in genom grindarna till Stora Sköndal och till Brittas hus. Där bodde jag på natten och hämtade Agneta i Enskede klockan 07.15,
Det tog EN  OCH  EN  HALV TIMMA att komma ut ur stan!!!! Inte klokt att folk vill bo så... I Bellvik har vi 7 mil till närmaste stoppljus som är vid övergångsstället utanför ICA Tallen i Vilhelmina...Här försvann texten!!! Husen till vänster ligger i STORA  TUNA strax söder om Borlänge i Dalarna. Det är Brittas far som byggt och flyttat upp dem på backen ovanför sin fars och mors Hus (nederst). Där har alltså Britta vuxit upp.
Agneta och jag fortsatte till Borlänge för att hämta en stol jag haft på lager hos Sara Stenlind (Lottas dotter) som bor där. I Avesta fann vi en härlig Haglövsaffär där jag fyndade inför Nepalresan och dessutom fikade vi i ett underbart kafé som var möblerat med massor av soffgrupper i olika stilar.
När vi närmade oss Sundsvall körde vi ner till en restaurang vid havet och åt underbar mat. Jag tog strömming - sååå god! Vi var efter ett kompletteringsbesök på IKEA mellan klockan 19.30 och 19.58! hemma i Hoting strax före klockan 24...
Sedan jag kom hem har tillvaron varit fylld av lingon och lingon och lingon. Pernilla och pojkarna har varit med ute en eftermiddag och plockat. Gunnar och jag har nu rensat och kokat sylt på ca 250 liter! Är ganska trött på det men nu börjar svampen istället... Jag har åkt till Borga för att få koppla av ensam ett par dagar.

Idag följde jag med Eva ett par timmar ut i skogen. Härlig tur som slutade med ca 5 liter trattisar, litet fårticka och en rejäl regnskur.NU. God natt.

Torsdag 1 september - hösten på gång...

Ja, jag vet att jag varit lat och inte skrivit på länge. Många har talat om det för mig - och det skall jag väl vara glad för. Det betyder ju att ni läser och är intresserade. Somaren har varit full av händelser och inte just inbjudit till datahantering. Men nu skall det bli av att jag berättar. Mest såklart genom mina bildkollage.

Vi börjar alltså. Varsågoda.
Vi tillbringade några mysiga dagar på Bostället, som jag minns med glädje från barndomsdagar. Då var det faster Vera och farbror Nils och mina tre kusiner Bo (som är borta nu), Ulf och Claes, som hade det som sommarställe. Nu har Ulf övertagit husen på udden och Claes installerat sig året om på farbror Nils hemställe, Blomma herrgård.

Så lämnade vi Ulf och Bostället för denna sommaren. Han skulle köra ner till Kerstin och Viken dagen därpå och vi styrde kosan till Elvy i Lödöse.
På vägen gjorde vi en sväng till havet och Hamburgsund. Titta vad vi hittade där.
Efter det till Lödöse...En upplevelse att rekommendera alla att fara till blev det på hemvägen från Fröstorp:
Ni ser att vi snabbt körde till Tibro. (Elvy skulle jag ju träffa senare när Gunnar rest hem.) Vi skulle göra en nostalgitripp och söka upp gamla vänner och arbetskamrater - om de var hemma. Någon hade Gunnar talat med i telefon innan vi reste hemifrån. Det var en "upplevelse" att se att våra vänner inte var barn eller unga längre...
Men så himla kul att ses igen!Så fortsatte vi till Stockholm, där vi ville vara med på Åkes begravning. Åke var Magnus värd, när han läste vid GIH i Örebro. Vi kommer att sakna Åke, som varit sjuk länge. Britta finns kvar och henne skall vi ha kvar kontakten med såklart.
Gunnar åkte hem till Bellvik tillsammans med Einar och Magnus direkt efter begravningen och jag stannade hos Britta för att sedan fortsätta - i hällande ösregn - över till västkusten och Elvy igen...
Vi tillbringade några fina dagar med att gå på 2-årskalas, göra rundtur på Orust, gå på Akvarellmuseet i Skärhamn, se havet i alla väder och bada i saltvattnet. SÅÅÅÅ härligt! Tack Elvy för underbara dagar! Det är fint med gamla vänner, som alltid finns för en.

Resten av semestern och dagens upplevelser kommer ni att få imorgon.
Nu skall jag gå till Eva och Bengt här i Borga och äta kantareller och älgkött. Ha det bra.

Sov gott.


RSS 2.0